Читај ми!

И амиш и Србин

Када је пре 110 година Денча Петровић напустио Србију и отишао у Америку трбухом за крухом, ни слутио није да ће се век касније у његову домовину, у коју се Денча више никада није вратио, доселити његов праунук Кристофер.

Он данас, са својом породицом, живи у селу Мали Дреновац код Алексница, где обрађује осам хектара земље, коју је купио када је дошао у Србију.

Кристофер живи као амиш јер је десет година провео у амишкој заједници у Америци. За разлику од већине амиша који не користе многа техничка достигнућа, сматрајући да их она удаљују од других љиди и чине превеликим индивидуалистима, Кристофер Петровић користи трактор, соларну енергију и мобилни телефон. Готово све остало што чини амишки начин живота Кристофер упражњава у Србији.

Амишима је породица изнад и испред свега. Они не пију, не пуше и не псују. Једноставност и одсуство сујете су принципи на којима амиши граде своје животе. Не прихватају модне трендове нити правила живота које намећу власти и ново доба. Потрошачки менталитет није заживео код њих.Они купују само оно што им је неопходно и што може дуго да траје. Живе у сагласју са природом и у заједници са другим амишима. Воде једноставан живот и у човеку више поштују оно унутрашње него оно спољашње, видљиво и материјално.

Уредник: Бранко Станковић

Сниматељ: Дарко Бурсаћ

Монтажа: Марија Баронијан Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво