Читај ми!

Српске words

Шта је цмоктрес, шта је заљубишк и какве везе Десанка Максимовић има са бројем осам сазнаћете у новом лету "Плаве птице“ у суботу, 22. априла у 12.09 ч на Првом програму Телевизије Србије.

Hello, другарићи, полећемо десети пут ове године и надамо се да ће вам бити verry fun. У овом лету ће неко бити ок, а неко ће деловати као partibreaker. Ако пропустите епизоду, можете све да binge youtube-kanalu и то без password-а или на платформи rtsplaneta.rs.

Шта се догађа са овом најавом, зашто је у њој толико страних речи? Е, дешава се исто оно што се дешава и са епизодом. Плавоптичасти ликови су почели прекомерно да користе речи које су се готово одомаћиле у српском језику, премда нису наше речи и неке од њих имају адекватну замену. Па тако уместо password може да се каже лозинка, а verry fun има исто значење као и веома забавно.

Нема много дилеме ко ће водити главну реч у овој епизоди. Госпођа Ж, самозвана неговатељица граматичких и правописних правила. Као и увек, она је у праву, само некада нема меру у инсистирању и количини речи које потроши да би нешто објаснила.

Са друге стране, и даље је ту неко ко не троши много речи, али неколико њих користи кад год може, као што је реч "дабоме“, на пример. Знамо, реч је Господину Џ-у, који и овог пута има спремну питалицу.

Куваричица има спремну ужину, а гусарска посада спремно кормило да заплове за новим знањем. Премда надахнути писмом наших гледалаца, можда није ни случајно што овог пута баш на пучини скупљају знање о нашој песникињи и списатељици, Десанки Максимовић. Знамо да су песници такође чувари нашег лепог језика.

Биће забавно. Будите са нама у суботу 22. априла 2023. године у подне на Првом програму Телевизије Србије. Репризу можете видети дан након, у недељу, 23. априла у 9.05 ч на Другом програму. Све епизоде, па и ову, наћи ћете на нашем youtube-kanalu или на платформи rtsplaneta.rs.

О "Плавој птици“ брину: уреднице и сценаристкиње Јелена Попадић Сумић и Дуња Петровић, редитељ Миодраг Коларић, наши глумци: Осман Ахмед, Борка Томовић, Андријана Оливерић, Марија Меденица и Мирослав Петровић, затим наше сценографкиње Мира Андрејевић и Тања Ивановић, костимографкиња Александра Стошић Крстовић, композитор Драгољуб Илић, монтажерка Нада Додик Зилџић, музички уредник Добросав Предић, дизајнер тона Срђан Филиповић и многи други.

Лет лет до следеће суботе у 12 и 5!

Плава птица Плава птица

Autor:
РТС

Плава птица и даље лети сваке суботе у 12:05 на Првом програму Телевизије Србије! Сви другарићи добро знају да у плавоптичастом лету увек могу да уживају у разним авантурама, сазнањима и доброј музици. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво