Гост Маја Т. Искјердо

Маја Т. Искјердо је и Перуанка и Српкиња, она је професорка пејзажне архитектуре и психологије, председница Удружења српско перуанског пријатељства, али јој је најважније то што је била инспирација супругу Милошу Шобајићу. Венчали су се после вишегодишњег познанства и сарадње, а славни сликар је говорио да су то најлепше године његовог живота.

У овом издању емисије Маја Т. Искјердо говори о свом пореклу, племену Ашанинка коме припада, распустима које је проводила у прашуми, неустрашивости коју је стекла, па и необичном љубимцу амазонској зеленој змији које се одрекла јер је се Милош плашио. Због тога је Тању Петернек дочекала управо у азилу за тропске животиње где је обишла змију, а затим је дан настављен код Мајине мајке Силвие Тодоровић, професорке шпанског на Београдском универзитету која је у пензији,али и данас се радо сећа како је постала прва стипендисткиња Југославије када је остварена културна размена са Перуом.

Крај разговора снимљен је у подстанарском стану у коме су Маја и Милош живели све до короне од које су обоје оболели и отишли на лечење у болницу из које се Шобајић није вратио. Маја Искјердо говори о последњим данима, порукама које су једно другом слали у болници, потресним речима које јој је написао предосећајући крај, плановима да имају црквено венчање у Високим Дечанима и њеном одласку без њега да у Грачаници отвори постхумно Шобајићеву изложбу, о циљу коме је посвећена ,очувању успомене на прослављеног српског сликара.

Аутор: Тања Петернек Алексић

ТВ лица ... као сав нормалан свет ТВ лица ... као сав нормалан свет

Autor:
Тaтjaнa Пeтeрнeк Aлeксић

„Тв лица …као сав нормалан свет,, је на програму РТС-а десет сезона. За то време око 300 личности из јавног живота показало је да успех и популарност нису успели да их промене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво