Читај ми!

Тристота епизода и један маскенбал

У суботу, 11. марта 2023. године Плава птица премијерно полеће тристоти пут! У то име су становници плавоптичастог дворишта организовали маскенбал. Погледајте ко се у шта маскирао и какве је то заврзламе донело у лет... А много их је, поверујте на реч пре него се наместите испред екрана у суботу у подне и окренете Први програм Телевизије Србије.

 

Јубиларни тристоти лет! Борка и Осман нису горди и не би се хвалили тиме, али је Госпођа Ж организовала маскенбал у плавоптичастом дворишту. И тако је почео читав низ неспоразума.

Госпођа Ж оставља фрак Господину Џ-у, надајући се да ће схватити њену поруку. Брзом брзином одлази да се спрема за маскеНбал. Е, не би то била Госпођа Ж да се не врати да објасни зашто тако изговара реч "маскенбал" са наглашеним Н. Да не дужимо, постоји у нашој екипи неко ко је задужен за то и сви знамо ко је... тек углавном, она одлази, али долази Борка.

Занимљиво! Одлучила је да се маскира у војника. Међутим, тај костим јој се баш не допада, све јој је некако велико и безвезно. Схвата да има још времена да нађе нови костим и одлази баш у моменту када долази Осман, још увек без костима.

Од Господина Џ-а покушава да сазна у шта је Борка маскирана, како би тим путем кренуо до њеног срца. Али Господин Џ не би био Џ да не направи збрку и каже му погрешну информацију.

Осман, очекујући паметну Борчицу, бира да постане Исак Њутн, међутим Борка се појављује као глупа принцеза, коју наука уопште не занима. Читав Османов план не да није успео, него је чак код Борке изазвао нетрпељивост. И могло би да се помисли да је то врхунац забуне, али не!

Из своје кућице излази Госпођа Ж, спремна да се уда - у венчаници са бидермајером, очекујући Господина Џ-а у оделу и фраку, како доликује младожењи. Међутим, он је фрак искористио за нешто потпуно друго - да постане нешто између пајаца и кловна. Потпуна збрка и сви незадовољни!

Госпођа Ж плаче од очаја, Господин Џ бежи главом без обзира, а Осман и Борка одлазе у државу фестивала и карневала - Тринидад и Тобаго! После путовања је ипак све лакше. Слегну се утисци, лакше се каже признају грешке, лакше се прашта... И, као у каквој бајци, на крају све дође на своје. По ко зна који пут неки су се извинили, неки прешли преко свега, пала су помирења и све се завршава смехом и радошћу.

Успут се одгонетне питалица, направи по који занимљиви залогај, гусарска посада улови знање и крене даље, а Осман се са другарићима поздрави шућурпућурастим поздравом.

И све ово можете да погледате у суботу, 11. марта 2023. године у подне на Првом програму Телевизије Србије. Ако пропустите из било ког разлога, реприза ове јубиларне епизоде је у недељу 12. марта у 9:05ч на Другом програму. Све епизоде, па и ову, наћи ћете на нашем youtube-kanalu или на платформи rtsplaneta.rs.

О "Плавој птици" брину: уреднице и сценаристкиње Јелена Попадић Сумић и Дуња Петровић, редитељ Миодраг Коларић, наши глумци: Осман Ахмед, Борка Томовић, Андријана Оливерић, Марија Меденица и Мирослав Петровић, затим наше сценографкиње Мира Андрејевић и Тања Ивановић, костимографкиња Александра Стошић Крстовић, композитор Драгољуб Илић, монтажерка Нада Додик Зилџић, музички уредник Добросав Предић, дизајнер тона Срђан Филиповић и многи други.

Лет лет до следеће суботе у 12 и 5!

Плава птица Плава птица

Autor:
РТС

Плава птица и даље лети сваке суботе у 12:05 на Првом програму Телевизије Србије! Сви другарићи добро знају да у плавоптичастом лету увек могу да уживају у разним авантурама, сазнањима и доброј музици. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво