Читај ми!

Проф. др Ђуро Коруга - научник

Диломирао је на Машинском факултету у Београду 1973. године. У магистарском раду изучавао је еволуцију односа учешћа људског и машинског рада у процесу производње и на бази замене људског рада машинским извршио класификацију система човек-машина.

По завршетку магистарских студија 1977. године одлази у Канаду, где се на Универзитету у Торонту упознаје се новим приступима изучавања система човек-машина који воде у област биомедицинског инжењерстава. По повратку из Канаде поред наставе бави се и истраживањем биолошких система, а пре свега анатомијом, физиологијом, локомоторним и акупунтурним системом човека. У циљу бољег разумевања акупунктуре похађа три године студије кинеског језика на Филолошком факултету у Београду. Докторску дисертацију брани 1983. године пред заједничком комисијом Медицинског и Машинског факултета у Београду. Усавршавао се у САД у области биотехнологија. Центар за молекуларне машине на Машинском факултету у Београду основао је 1985. године који је 1990. године прерастао у нанолабараторију.

Био је на специјализацији и у Јапану и гостујући професор Универзитета у Аризони где се бавио нанотехнологијама и њиховом применом у медицини. Редовни професор на Машинском факултету у Београду био је од 1988. до 2014. године. Аутор је више од 150 стручних и научних радова. Цитиран је 452 пута, укључујући и цитирање нобеловца Роџера Пенроза. Први је помоћу микросопа видео-атомску структуру молекула Ц60-фулерена. Има одобрених пет међународних патената међу којима и патент у САД за безбедно складиштење нуклеарног отпада. За своју иновативну делатност добијао је бројна признанња на међународним скуповима, а награђен је златном медаљом Европске федерације за иновације.

Аутор: Драган Станојевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво