Читај ми!

Дар пустиње Мохаве

Запад Сједињених Aмеричких Држава. Пустиња Мохаве. Међу најтоплијим просторима на кугли земаљској, попут Сахаре. У калифорнијској Долини смрти измерена је 1913. највиша температура у Америци, 57 степени. Пустиња Мохаве простире се на територији четири државе: Калифорније, Неваде, Аризоне и Јуте.

Површином од 125.000 квадратних километара Мохаве је све осим обичног дела планете. Услови су међу најсуровијима на планети. На том чудном пространству боје меда су и готово најлепши национални паркови на свету. Ту су Велики кањон, Ватрена долина, Брајс кањон, Зион... Господари неба изнад ових загонетних клисура су орлови а староседеоци су Индијанци из племена Уалапај и Навахо. Средином 16. века Васко де Коронад, тражећи злато, пронашао је чудо природе - Велики кањон. Чаробни град стена са храмовима, кулама и дворцима симбол је Америке, једно од седам природних чуда света.

Срби су се доселили у ове крајеве крајем 19. века. У калифорнијском граду Џексону 1896. године живело је 650 породица пореклом из Србије. Наши радници и инжењери градили су и чувену Хуверову брану на реци Колорадо, трансконтиненталну железницу Јунион пацифик. Ова жила куцавица Америке спајала је 23 државе и две обале Америке. О томе говоре њихови потомци. Срби који су градили Хуверову брану живели су у Болдер ситију, градићу који је, тридесетх година прошлог века, током радова наменски саграђен на, у то време, највећој хидроцентрали на свету.

Многи од њих су шесто колено досељеника који живе у Аризони или Невади. Срби су насељавали запад Америке и чувеном рутом 66 која је спајала Лос Анђелес и Чикаго. Када је 15. маја 1905. године мало место Лас Вегас, усред пустиње Мохаве, продато групи америчких трговаца нико није ни сањао да ће током времена постати највећи град забаве на свету. Међу првим купцима био је српски досељеник Саво Париповић. Касније је продајом свог дела ове пустињске земље стекао велико богатсво. Са сином Јовом помагао је нашим досељеницима широм Америке.

Међу 2.500 000 људи који живе у регији Лас Вегас, коју чине градови Лас Вегас север, сам Вегас и Хендерсон, спојени Лас Вегас булеваром дугим готово 100 километара, живи око 15.000 Срба. Међу њима су факултетски професори, инжењери, а посетили смо у Хендерсону и деведесетогодишњег Мајкла Раденковића, писца два значајна историјска дела Истином против митова и Документа. У Лас Вегасу се гради и један од најлепших хришћанских храмова на америчком тлу, црква посвећена Светом Спиридону Мироточивом.

Лас Вегас, у срцу пустиње Мохаве, једна је велика илузија. Овде временске и просторне границе не постоје. Све је грандиозно, спектакуларно и пренаглашено. За само два сата шетње Стрипом, главном градском улицом, можете обићи чак пет градова и држава на три континента. И ма где да кренете кроз пространство, било да су то километрима ненасељени предели без капи воде, заборављени градови духови поред руте 66, окамењени лавиринти боје ватре и меда, река Колорадо, Хуверова брана, Лас Вегас који не спава 24 сата или су то наши људи који су у Невади, Аризони, Калифорнији или Јути свили своје породично гнездо, свуда ћете осетити дар пустиње Мохаве.

Аутор: Драгослав Гогић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво