Читај ми!

Кипар, домовина богиње Афродите

Кипар је острво сунца, љубави, вина и добре хране, а како би другачије у домовини богиње Афродите.

Налази се на раскршћу између Европе, Азије и Африке. Кухиња је право богатство Кипра. Егзотични укуси и мириси једноставно омамљују. Кипрани су познати по традиционалном начину припремања хране, а на трпези се нађу морски плодови и мешавина грчке, медитеранске и оријенталне кухиње. Прави су љубитељи добре трпезе.

Породица Софије Кириаку свакодневно прави сир халуми, јогурт и хлеб од киселог теста који пече у пећи на дрва. Халуми је специфичног укуса, кажу да је бољи што више шкрипи у устима. На трпези Кипрана је готово свакодневно. Сазнали смо и како се припрема у селу Летимбу, близу Пафоса, на око 400 метара надморске висине.

А где је сир, ту је и вино. Кипрани кажу да је њихово вино најстарије на свету! Праве га 4000 година. Према легенди, мештане је лично Дионис, бог вина, учио како се прави то пиће. Путеви вина, занимљива је тура током које се обилазе виногради и домаћинства у околини Ларнаке и приобалног Лимасола. Због велике популарности и савршеног укуса, сваког септембра у Лимасолу се одржава фестивал вина.

Са око 340 сунчаних дана годишње, ово медитеранско острво има повољну климу током целе године, па су плаже, неке дуге и до 15 km, пуне туриста.

Инспиративан због своје дуге и необичне историје, привлачан због туризма и природних лепота, чувен као рај за бизнисмене - све је то Кипар. Несвакидашње острво у источном делу Средоземног мора. То је острво из два дела, грчког и турског, неутралне „зелене линије" и две војне базе Уједињеног краљевства. Вековима ово острво чува и тајну „Тајне вечере". Реч је о везу који потиче из једног села на Кипру. У каквој су вези Кипар и чувена фреска, одговор је потражила екипа емисије Траг.

Аутор: Небојша Котлајић
Уредница: Југослава Ђурица
Сниматељ: Зоран Шкрбић
Монтажа: Милан Крстески

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво