Читај ми!

Љубав - песма над песмама

Ко су биле музе српских уметника, ко је Милица Бабић Андрић а ко Марија Предић, касније Мокрањац?

Прелиставање Андрићеве приватне поште свакако је трагање за сваким рукописним ретком, али и свим оним што може да окарактерише његов живот и књижевни рад... Због Андрићеве суздржаности у јавном животу, писма упућена женама увек су интересантна, надасве она које је упућивао Милици Бабић, својој вишедеценијској љубави. Била је удата али га то није спречило да је стрпљиво чека стварајући своја велика књижевна дела и доживи са њом десет најлепших година у животу.

Разгледнице које је са бројних путовања писао својој Мици, како ју је ословљавао, откривају Мокрањца као духовитог, елоквентног, нежног човека који без трунке патетике говори о својим осећањима. Марија Мица Предић, из породице чувеног сликара, била је чланица хора. Заљубио се у њу и њен диван сопрански глас, а она је убрзо постала госпођа Мокрањац и његова огромна подршка.

Ни патријархални назори, ни разлика у годинама, а ни професионалне каријере нису биле препрека за њихову љубав, али је љубав свакако била подстицај, инспирација и покретач за стварање.

О женама које су биле инспирација уметника, о њиховом уметничком делу и нежним записима који осликавају живот говоре Александар Јерков, професор Филолошког факултета, Жанета Ђукић Перишић, историчарка уметности, Љиљана Драговић, костимограф, Ивица Трајковић, директор Музеја Крајина у Неготину, Радмила Кнежевић, диригент дечјег хора Првог београдског певачког друштва и Светлана Вилић, диригент хора Првог београдског певачког друштва.

Аутор емисије: Радица Смиљковић
Редитељ: Бојан Воркапић
Уредник: Југослава Ђурица
Сниматељи: Димитрије Хаџи Николић, Милан Станић
Монтажа: Владимир Крстић
Обрада: редакција Актуелности

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво