Читај ми!

Титови бродови и јахте - градитељи и морнари

Емисија је посвећена градитељима и морнарима бродова "Галеб" и "Јадран" и јахти "Приморка" и "Јадранка".

Брод Галеб, који је био пловећа резиденција председника Тита, саграђен је 1937. године у Ђенови. Потопљен је 1944. године, а извађен 1948.

Гледаоци ће видети ексклузивне снимке вађења брода који је потом реновиран и под именом Галеб први пут је запловио 1952. године.

Једрењак Јадран саграђен је 1933. године у Хамбургу и из матичне луке Тиват 1938. године пловио је чак до Њујорка.  Брод је напуштен 1941. године. Узели су га Италијани и променили му име у Марко Поло. После рата враћен је Југославији. Јадран је најстарији брод  на свету у класи баркантина и  служио је за обуку питомаца ратне морнарице.

Титова јахта Приморка саграђена је 1973. године у Италији. Покрећу је два мерцедесова дизел мотора од по 1350 коњских снага и грађена је од најквалитетнијих материјала. После хаварије јахту је 2007. године од Владе Црне Горе купио капетан дуге пловидбе Смиљан Самарџић и потпуно је реновирао. Јахта је дугачка 24 и широка 7 метара. Има пет кабина од којих је једну користио Тито. Јахта Приморка, која такође, има изузетну и историјску вредност сада је усидрена у Доброти код Котора.

Јахтом Јадранка Тито је пловио 24 пута .Саграђена је 1977. године у бродоградилишту у Краљевици, а тренутно се налаз у луци Бар. У емисији ће гледаоци сазнати каква је њихова судбина и како су некада изгледали, а како данас.

Аутор емисије Драган Станојевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво