Читај ми!

Кристина, сребрна медаља и један саксофон

Последње четвртфинале у суботу, 19. новембра тачно у 12.09 ч на Првом програму Телевизије Србије одлучиће ко су наши полуфиналисти! Посебно је задовољство и још већа част била угостити Кристину Васић, младу саксофонисткињу, која има само десет година и освојила је сребрну медаљу на међународном такмичењу.

Навикли смо већ да од аутора квиза, др Ранка Рајовића, у свакој епизоди квиза сазнамо нешто важно и корисно када је развој деце у питању. Овог пута др Рајовић ће нам говорити о томе колико је окружење значајно. Доктор поставља овакво питање: ако се роди здраво дете и ставимо га у белу собу и оно ни са ким не комуницира, ни са ким се не игра, да ли ће то дете имати развој као остала деца? Па, наравно да не. И онда долази до кључног питања: да ли је за здрав развој битнија генетика или окружење? Битна су оба, и подједнако су битна оба!

Знамо да се окружење много променило од времена када су родитељи деце били мали. Свет је другачији, изазови су другачији, околности су другачије. Логично следи да су онда потребне и нове технике којима ћемо поспешивати правилан и радостан развој деце. И управо због тог настале су многе НТЦ-технике, које вежбамо кроз наш квиз, који, како се финале ближи, све више личи на прави двобој.

У једном таквом двобоју учествују и Тим Њ и Тим Мозаик. Од оружја ће користити асоцијативно мишљење, брзи прсти, мишљење кроз покрет брзином можданих вијуга, а од техника слушну пажњу, логично размишљање, памћење чак и у нелогичним причама.

И када се тај двобој примакне крају, у студио "НТЦ квиза" ушетаће брзи и веши прсти који у додиру са саксофоном стварају магију. У питању је Кристина Васић, добитница сребрне медаље у свирању саксофона на међународном такмичењу у Будимпешти. Од ње ћемо сазнати зашто свира баш саксофон, јер, признаћете, то није баш тако често.

Она ће пред наше четвртфиналисте ставити занимљив задатак: кад им одсвира једну музичку деоницу, такмичари ће морати да погоде из које државе долази композиција коју су чули. Како ће се у томе снаћи, сазнаћемо у суботу, 19. новембра у 12.09 ч на Првом поргаму Телевизије Србије. Ако вам промакне епизода, репризно емитовање је у недељу у 8.30 ч на Другом програму, а епизода се одмах после емитовања поставља на youtube-канал. За све оне који нису у могућности да гледају епизоду преко малих екрана, могу да је гледају и на нашем порталу www.rtsplaneta.rs.

Уредница и сценаристкиња квиза је Јелена Попадић Сумић, аутор квиза др Ранко Рајовић, аутор питања Вук Рајовић, коме је, уз помоћ Марине Илић и Катарине Рајовић, додељена и супервизорска палица. Сценограф је Горан Јоскимовић, композитор Милан Станковић SevdahBABY, спикер Драган Вучелић, а највећи навијач и пријатељ наших такмичара је глумац водитељ - Миљан Прљета! Квиз је произведен у продукцији Tradegator011.

Квиз је подржан од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Савеза учитеља Србије и Удружења васпитача Војводине.

Најлепше је учење - учење кроз игру!

НТЦ квиз

Autor:
РТС

„НТЦ квиз“ се емитује сваке суботе у 12:05ч на Првом програму Телевизије Србије. У питању је права мождана авантура, коју зачињава велика количина дечје радости. А радости је највише у игри и зато смо у помоћ позвали пријатеља деце и великог заговорника игре, творца НТЦ система учења, др Ранка Рајовића! [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво