Читај ми!

Скривена Шумадија

У овој епизоди водимо вас у мање познату Шумадију. Откривамо скривене драгуље овог добро посећеног дела Србије, кутке који су до сада углавном измицали пажњи савремених туриста и места и људе који тек треба да засијају.

Крагујевац је административно средиште Шумадије. Са више од 150 хиљада становника он је четврти град по величини у Србији, место богате историје и један од културних и индустријских центара наше земље. Чак и једно тако познато место може да изненади! Ни многи Крагујевчани не знају да овај град има ботаничку башту. И то највећу на Балкану!

Ово зелено срце града данас је оаза коју радо посећују Крагујевчани жељни одмора, али и сви који желе да о природи науче нешто ново. Међу уређеним стазама баште посетиоци упознају флору Азије, Европе и Балкана, Кавкаски јелу и Хималајски бор, могу се дивити лепоти Панчићеве оморике и гинка, или прошетате кроз лавиринт сачињен од реликтних и ендемичних врста старих десетинама милиона година.

Флора и фауна увек су ишле „руку под руку". И зато, пошто вас одушеве биљке ботаничке баште у Крагујевцу, нема разлога да то исто не учине и животиње! Јер, овај град крије још једно невероватно место створено за изучавање, проучавање и дивљење креацијама природе - Акваријум Крагујевац.

Лапово је градско насеље у срцу Шумадије, недалеко од Крагујевца, на неких 100 километара од Београда. Према последњем попису овде је живело тек нешто више од седам хиљада становника, али међу њима и неколико ентузијаста и заљубљеника у природу окупљених са циљем да помогну животињама у невољи. Тако је 2015. године настао први и једини азил за коње у Србији, али и на читавом Балкану - „Старо Брдо". Азил у Лапову место је које одише позитивном енергијом, а пажња коју ови људи дарују својим четвороножним штићеницима нешто је што ће свако ко им дође у посету одмах препознати.

За крај овог дружења водимо вас у Баточину, малу општину са великом тајном. Ту смо пронашли једну потпуно јединствену атракцију. Стаза лавиринта пролази испод шест мостова различитих боја и грана се у безброј могућности, па је ово одлична забава за све који поседују авантуристички дух, воле неизвесност и налет адреналина. И, баш као што свако погрешно скретање повећава забаву, а прави пут води ка прослављању успеха, тако и по изласку из лавиринта у њему остаје зрнце тајанствености што је разлог да се следећом приликом вратите у авантуру.

А, тако је и са Шумадијом, у томе и јесте део њене магије.

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор текста: Александра Богдановић
Сниматељ: Павле Танасијевић, Милош Ранчић
Монтажа: Немања Радић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво