Читај ми!

Најскупља шунка на свету - Iberiko pata negra

Уз тартуфе, кавијар и јастоге, шунка од иберијске свиње је један од најскупљих и највећих деликатеса на свету. Једна шунка, која у просеку тежи око седам килограма, у Шпанији се продаје за 600 евра, у другим европским земљама и до 800 евра док се на тржишту Кине, Јапана и САД продаје за невероватних 1.500 евра.

Иберико пата негра је аутохтона раса свиње која живи на Иберијском полуострву и те свиње се хране искључиво оним што затекну у природи, травом, корењем и жиром који им је највећа посластица и који њиховом месу даје посебан квалитет. Иберијске свиње се крећу потпуно слободно у природи и свакој од њих припада по хектар ливада и шума, што је држава Шпанија прописала и законом 2014. године. Шунка од иберијске свиње се суши око три године и то без ватре и без дима.

Компанија „Синко Хотас" је највећи произвођач те шунке у Шпанији, а у њеним подрумима тренутно сазрева око пола милиона шунки... Шунка од иберијске свиње је више од хране, а у Андалузији, где се и производи, култ хране уздигнут је на пиједестал. У земљи шунке, маслина и вина хедонистичке страсти се увек зачињавају гитаром и песмом, тако да ћете у овој емисији делом открити и дух Андалужана али и део историје Севилље, главног града аутономне покрајине Андалузија.

Уредник: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажа: Марија Баронијан Шашић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње