Читај ми!

Фрушка гора - Зелена лепотица Војводине

Израњајући попут зеленог острва изнад питоме и равне Војводине, Фрушка гора је највише узвишење на јужној граници непрегледне Панонске равнице. Са њених врхова, као на длану, поглед се на све стране пружа унедоглед. По ведром дану, види се све до Авале.

Циничнији ће приметити да, са својих 539 метара, Фрушка гора тешко може и да се назове планином, али достојанственој дами овакви коментари не сметају. Грандиозне висине она је надоместила ширином пространстава, дивље пределе питомим лепотама и у својим недрима сакрила довољно загрљаја да је заволе и увек јој се враћају сви који је једном посете.

Локација, специфична геолошка историја, различити микро-климатски услови, чине Фрушку гору веома интересантном и важном за различите научне области. Кажу да је стварање планине почело у мезозоику, пре 90 милиона година, а захваљујући јединственим и бројним фосилним остацима, Фрушку гору називају и „огледалом геолошке прошлости".

Национални парк Фрушка гора данас је дом и уточиште за огроман број угрожених, ретких и заштићених биљних и животињских врста. Бројке на моменте делују нестварно - овде живи преко 60 врста сисара, око 200 врста птица, више од 10 хиљада врста бескичмењака, а нарочито вредност даје око 1500 различитих врста биљака од којих су многе на листи природних реткости у Србији.

Фрушка гора препуна је природних лепота које савременим туристима „пуне батерије" и чине да се на тренутак изместе из стварности и једноставно препусте уживању. Последњих година пажњу нарочито привлаче језера ове планине.

Тамо где природа тако несебично пружа и човека дарује, ни духовна богатства не могу изостати. Фрушка гора је од давнина позната и као „српска Света гора". Током 16. и 17. века на овом простору је забележено чак 35 манастира док је мања светилишта било толико да их није било ни могуће избројати.

Гајење винове лозе на обронцима Фрушке горе има дугу традицију. Поједини енолози сматрају - једну од најстаријих у читавој Европи. Још су антички писци Страбон и Дион забележили да су у Панонској низији Илири узгајали винову лозу, а процват виноградарства у овим крајевима везује се за старе Римљане. Захваљујући богатству природних ресурса, предивним пејзажима, изузетном шарму и лепоти, Фрушка гора данас је идеално место за одмор и рекреацију, место које ће вас приближити природи.

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор текста: Александра Богдановић
Сниматељи: Александар Ховјетски, Милош Ранчић
Монтажа: Немања Радић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару