Читај ми!

Бранили су небо отаџбине

Прошле године навршило се осамдесет година од Априлског рата у Југославији и у том рату, најчасније и најславније улоге ваздухопловства.

Упркос чињеници што су од тих догађаја протекле деценије, о томе се мало зна и још мање говори, па се углавном помињу само изгинули пилоти одбране Београда, њих једанаесторица. Њима је и подигнут споменик на Земунском кеју, једна улица у Београду носи име Десет авијатичара, а у спомен на њихова јунаштва је пре петнаестак година додељен Орден витешког мача породицама и потомцима изгинулих. То је углавном све...

Међутим, у славним ваздушним биткама у рату од 6. до 16. априла 1941. године учествовало је више стотина ваздухопловаца како ловачке тако и бомбардерске авијације. Изгинуло је више од 130 летача и више од 450 нелетачког особља (погинули углавном на аеродромима). Ови подаци из темеља мењају слику о тадашњој улози ваздухопловства.

Управо ти ваздухопловци били су узори оним пилотима који су бранили наше небо од НАТО агресора 1999. године. Они су бомбардовали и непријатељске аеродроме код Беча, Пеште, Сегедина, Арада и у Албанији, не би ли га и на тај начин зауставили. (У томе рату само су још Енглези и Американци бомбардовали аеродроме луфтвафе.) Деветорица наших ваздухопловаца извршила је херојско саможртвовање: пуцали су на непријатеља до последњег метка, а затим се обрушавали на непријатељску летелицу и тако је заустављали одлазећи у смрт заједно са својим авионом...

За овај филм се са правом може рећи да пробија зид таме који је ове јунаке окруживао и да је истрајао у својој намери да њихову храброст и јунаштво изнесе на светло историје. Овај филм је учинио и то да се многим незнаним херојима обележи гроб у историји и међу звездама.

Да се знало за њих и њихова херојска дела, подвизи ових југословенских ваздухопловаца чинили би част историји светског војног ваздухопловства.

А да ово нису празне речи може се сваки гледалац уверити ако упореди догађаје и подвиге југословенских ваздухопловаца из рукописа професора др Будимира Поточана који их је истраживао и прикупљао 35 година, са догађајима које из истог времена знамо највише из битке за Перл Харбор који је Сједињене Америчке Државе увео у светски рат.

Филм "Бранили су небо отаџбине" осликава, бар што се неба Југославије тиче, да је Априлски рат био изузетно частан. Он јесте неравноправан по односу снага, али га то чини још часнијим. Десет априлских дана на небу Југославије јесу најхеројскији дани те опаке ратне године. Битке југословенских пилота стоје уз најхрабрије подвиге свих родољубивих људи Другог светског рата.

Ово није само прича о судбинама више од 130 јуначки изгинулих југословенских ваздухопловаца, ово је прича и о патриотизму и родољубљу - љубави према Отаџбини и о саможртвовању, узвишеном чину до тада непознатом у свету.

Филм је рађен у продукцији Војнофилмског центра "Застава филм", Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије.

Сценарио за филм радио је проф. др Будимир Поточан, дугогодишњи новинар Политике који се 35 година бавио истраживањем ове теме, режију потписује проф. Драгољуб Елчић, продуцент је пуковник Горан Иконић, а наратор у филму глумац Александар Лазић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво