Читај ми!

Русија и Украјина - политичка радијација

Нуклеарна електрана Запорожје, из које Украјина добија 20 одсто струје, у рукама је Руса. Томе је претходио рат, али и бројне оптужбе Kијева и Москве које су у свету подигле страх.

Украјински председник Володимир Зеленски оптуживао је Русију да тенковима гађа нуклеарне блокове, да се Европа мора пробудити, уз онај неизбежни додатак који прати овакве ситуације: "Ако дође до експлозије, то је крај свега." Америчка амбасадорка у УН је рекла да је "свет за длаку избегао нуклеарну катастрофу".

Ипак, Москва одбацује оптужбе да је у било ком тренутку свет био у опасности. Занимљиво, о овоме се огласио и бивши украјински премијер Микола Азаров, који је за агенцију РИА Новости рекао да је провокација у нуклеарки Запорожје била пажљиво смишљена, да је украјински председник Владимир Зеленски "желео да је искористи да убеди западне земље да уведу зону забране летова изнад Украјине".

"Наравно, реч је о смишљеној провокацији, јер, као прво, ниједан војник из руске или украјинске војске не би се никада, при здравој памети, усудио да изврши такву провокацију на територији највеће европске нуклеарне електране, која има шест нуклеарних јединица", рекао је Азаров.

Азаров је био премијер 2010. године, у време Виктора Јануковича, пре великих промена у Украјини. Запад верује да би Москва волела њега да види на челу земље у некој будућој подели улога.

Рат и даље траје, преговори се и даље одвијају без великог успеха, али расте и ниво политичке радијације не само између Москве и Kијева, већ и између Москве и целог Запада.

Могу ли се после 10 дана рата назрети војни планови Владимира Путина, колико Украјина још може да се брани и колико ће историја земље и све поделе које су временом настале, утицати на њену будућност.

У специјалном издању емисије Око о рату у Украјини говоре: Александар Животић, професор Филозофског факултета у Београду, Иво Висковић, професор Факултета политичких наука у пензији и дугогодишњи новинар и дипломата Драган Бисенић.

Е економској слици света, али и последицама по Србију Аница Телесковић ће разговарати са Миланом Недељковићем.

Аутор и водитељ: Стеван Kостић.

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару