недеља, 20. феб 2022, 11:00
Знањем у будућност
Све мирише на пролеће, цвркут и жубор најављују ново рађање - радост, а домаћини брину.
Економским стазама закорачили смо и у дигитални свет, и нове изазове зашто су нам стада поред стога сена гладна, зашто нам се уз рекордне приносе њиве љуте а неки домаћини кажу немају рачуницу. Једноставно је, ораници је потребно здравље, а човеку знање. Србија не производи минерална ђубрива, али зато свако домаћинство може да буде мала фабрика азота, о томе како су успели не само да сачувају већ и економски оснаже своја домаћинства, институте и фарме у овом издању емисије Знање имање говоре:
- Др Зоран Лугић, директор Института за крмно биље у Крушевцу, шта су показала истраживања која су обухватила 1.500 домаћих фармера, а заснована на 7.000 анализа плодности земљишта и квалитета сточне хране.
- Малиша Миленковић из Рибничке долине, подиже нову фарму музних крава без субвенција уз слоган град хвали, ал' на селу живи.
- Тања Мачковић, из Љутова код Таванкута о изазовима дигитализације у млечном говедарству и разлозима зашто је напустила банкарство због сточарства.
- Сања Бугарски, председница Савеза удружења одгајивача говеда о значају оснивања националног удружења за развој сточарства.
- Др Владимир Угреновић, из Института за земљиште објашњава шта нам доноси зелена револуција.
- Драгана Крбавац у селу Ђуриселу надомак Крагујевца, у свом домаћинству баштини сећање на амајлију српског војника - хлеб таин.
Уредница: Јасмина Никитовић Стојчић
Новинарке: Драгана Попов, Љиљана М. Петровић, Јелена Вукобрат
Autor:
РТС
Храна је наша потреба и задовољство, а како да постане добар бизнис? Да ли је у пољопривреди извозна шанса Србије и колико је препознајемо? [ детаљније ]
Коментари