Читај ми!

Срећан ти десети рођендан, Плава птицо!

Пре тачно десет година, 15. октобра, Плава птица полетела је први пут. Од тада није престала да лети, а наши гледаоци, наши другарићи су све време уз њу. Прославимо заједно десети рођендан "Плаве птице" у суботу, 16. октобра 2021. године на Првом програму Телевизије Србије у 12.09ч.

Пре више од десет година чувени Тимоти Бајфорд предложио је Редакцији дечјег програма идеју за серијал... Промишљли смо, размишљали, идеје су се множиле, тражили смо најбоље решење за име серијала... и дошли до закључка да такав серијал за децу мора да постоји. Убрзо смо приступили припремама, бирали глумце и остале сараднике и Плава птица је први пут полетела.

Од тада она неуморно лети и задржала је све што је било важно и добро из те првобитне идеје. Никада нисмо изневерили намеру нашег драгог Тимотија да "Плава птица" мора да буде серијал о коме ће заправо одлучивати они за које је и правимо. А како то одлучују наши гледаоци? Једноставно, тако што нам шаљу писма, поруке, електронску пошту и фејсбук-поруке у којима сами кажу о чему би волели да причамо и шта да им појаснимо. Некада су то идеје, некада су то проблеми наших другарића, а некада су то једноставно похвале и примедбе. Задатак нашег ауторског тима је да одговоре на жеље наших другарића и ми га обављамо са великим задовољством.

Наш лет има пилоте и копилоте... Пилоти су Осман и Борка који наше другариће храбро воде кроз све пустоловине овог нашег лепог света. У свакој епизоди имамо и копилоте, који су некад ометачи који нас нервирају или засмеју... То су наравно и даље наше комшије, Госпођа Ж (која даје савете и кад треба, и кад не треба) и Господин Џ, који се повремено умеша у лет са покојом занимљивом информацијом.

У току сваког лета трагамо за одгонеткама заиста занимљивих питалица нашег комшије. Наша екипа то ради тимски и упорно. Да наша летећа посада не би остала гладна, ту је наша Куваричица, која у свакој епизоди припреми интересантну ужину. А кад Борка и Осман нису у могућности да одговоре на захтев наших другарића, у помоћ позивају трочлану гусарску посаду, која увек има објашњење за сваки појам.

А каква би то летећа посада била да не лети и на егзотична места?! Зато наш четверац (Борка, Осман, Госпођа Ж и Господин Џ) у свакој епизоди одлете до неке државе и певају о њој. За ту прилику припремљен је текст песме у којој се пева о занимљивостима те државе, па смо тако сазнали зашто су у Португалији најчешће жути колачи, зашто је Ирска земља дуге и зашто у њој нема змија, сазнали смо да је Белгија држава са највише уличног осветљења и да се чак види са Месеца. И још много, много тога! А све то се пева на мелодију која подсећа на националну музику државе о којој је реч.

И мах по мах крилима, за ових десет година летели смо скоро триста пута. Планирамо да наставимо истом брзином, са истим еланом, планирамо и даље да поштујемо своје другариће и да испуњавамо њихове жеље! Планирамо и даље да се забављамо и кроз забаву сви заједно учимо!

Наш слављенички рођендански лет можете погледати у суботу, 16. октобра на Првом програму у 12.09ч. Рођенданско славље не би било право да нисмо угостили и наше најверније гледаоце и зато будите са нама и улепшајте нашу свечаност.

О "Плавој птици" брину: уреднице и сценаристкиње Јелена Попадић Сумић и Дуња Петровић, редитељ Миодраг Коларић, наши глумци: Осман Ахмед, Борка Томовић, Андријана Оливерић, Марија Меденица и Мирослав Петровић, затим наше сценографкиње Мира Андрејевић и Тања Ивановић, наша костимографкиња Александра Стошић Крстовић, композитор Драгољуб Илић, монтажерка Нада Додик Зилџић, музички уредник Добросав Предић, дизајнер тона Срђан Филиповић и многи други.

Плава птицо, срећан ти десети рођендан!

Лет лет до следеће суботе у 12 и 9!

Плава птица Плава птица

Autor:
РТС

Плава птица и даље лети сваке суботе у 12:05 на Првом програму Телевизије Србије! Сви другарићи добро знају да у плавоптичастом лету увек могу да уживају у разним авантурама, сазнањима и доброј музици. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару