Читај ми!

Једно изгубљено писмо

У мору писама које стижу на адресу "Плаве птице" пронађено је писмо, које је написао један дечак пре много година. Писмо је послато Редакцији програма за децу. У њему је дечак написао да се боји поласка у школу. И тај дечак се зове Осман. Да бисте сазнали шта пише у том писму и како је Осман реаговао кад га је Борка прочитала, будите са нама у суботу, 29. маја 2021. године у 12.00ч, Први програм Телевизије Србије.

"Хелоууу, драги другарићи" - чује се из нашег топлог и веселог студија. Епизода креће, све изгледа као да је у питању један уобичајени плавоптичасти лет. Осман и Борка су ту, другарићи су ту, Госпођа Ж је ту (наравно!)... Чак иако је ово последњи лет овог пролећа и неће бити новог до јесени, она не може да издржи да се не убаци, премда је ни овог пута заиста нико не зове.

Како се приближава лето, Осман и Борка би да путују на неко место где ће бити мора и прелепих плажа... И смишљају да одлете у државу која излази... не на два мора, него на два океана. У тој држави може да се гледа излазак Сунца на једном, а залазак на другом океану... Наравно, у питању је - Панама! Наша плавоптичаста дружина нам објашњава да панама-шешири и немају баш много везе са Панамом, али нам откривају занимљивости које су везане за ову прелепу државу.

Да би остали у духу лета, замолиће куваричицу да им спреми нешто на ту тему и она им прави посебан специјалитет - "дубине мора". И све изгледа потпуно уобичајено док не дођу на ред писма. У дилеми су које писмо прочитати од брда пристиглих писама. Тачније, Осман је у дилеми... Борка почиње да чита писмо, а Осман почиње да мења боје лица... Стиди се, стиже га носталгија... јер је у питању баш његово писмо! Писао га је Редакцији програма за децу кад је био мали, у моменту када је требало да крене у школу и био је уплашен због тога.

Као прави пријатељ, Борка се побринула да у госте доведе предшколце вртића "Петлић" са Новог Београда, да би поразговарали о моменту поласка у школу и да би помогла свим предшколцима који имају исти страх... Наши другарићи-петлићи деле са нама своје наде и очекивања, своје дилеме, своје страхове, али и радост због тог важног догађаја... И позивају све другариће да се радују, јер... "од колевке па до гроба, најлепше је ђачко доба" - тако каже једна стара песма. Наши другарићи-петлићи изводе за све један плес и улепшавају наш плавоптичасти лет!

Да би лет био потпун, ту је и наша гусарска посада, која ће се винути до Марса, а захваљујући нашем смешном Господину Џ-у сазнајемо и шта повезује восак и гимнастику... Осман се спрема за трик, јер без тога наш плавоптичасти лет не би био то што јесте.

И због свега тога, будите са нама у суботу 29. маја 2021. године у 12.00ч на Првом програму Телевизије Србије.

О "Плавој птици" брину: уреднице и сценаристкиње Јелена Попадић Сумић и Дуња Петровић, редитељ Миодраг Коларић, наши глумци: Осман Ахмед, Борка Томовић, Андријана Оливерић, Марија Меденица и Мирослав Петровић, затим наше сценографкиње Мира Андрејевић и Тања Ивановић, наша костимографкиња Александра Стошић Крстовић, композитор Драгољуб Илић, монтажерка Нада Додик Зилџић и многи други.

Лет лет до следеће суботе у 12 и 5!

Плава птица Плава птица

Autor:
РТС

Плава птица и даље лети сваке суботе у 12:05 на Првом програму Телевизије Србије! Сви другарићи добро знају да у плавоптичастом лету увек могу да уживају у разним авантурама, сазнањима и доброј музици. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару