Читај ми!

Тајне калемарства

Калемарство је темељ виноградарства и воћарства јер без добре саднице нема ни доброг рода. У бившој Југославији готово да нема већег винограда и воћњака у који своје прсте нису уплели калемари из трстеничког краја који традицију калемарства негују близу два века.

Ручно калемљење винове лозе, које носи извесну магију, задржало се до данас у трстеничким селима Велика Дренова, Селиште, Страгари и Милутовац.

Калемари из тих села, у ово доба године, на дивљој подлози стварају калемове тамјанике, прокупца, жупљанке, петре, мораве, племенке и још десетине старих српских, али и других сорти винове лозе.

Калемари из трстеничког краја годишње произведу више од десет милиона лозних калемова, око осам милиона воћних садница и неколико милиона садница руже које данас оплемењују многе винограде, воћњаке и вртове у Европи.

Уредник: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажа: Марија Баронијан Шашић

 

 

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње