Читај ми!

Ратне приче са Кошара, прва епизода

После документарно-играног филма "Ратне приче са Кошара", који је забележио изузетну гледаност и интересовање гледалаца, од среде 24. марта на Другом програму РТС-а биће емитоване три епизоде о борбама на југословенско-албанској граници 1999. године.

У серији ће бити приказана сведочења нових учесника борби и драматизације догађаја који су били кључни за успех југословенске војске на Кошарама.

Припадници УЧК снага напали су 9. априла 1999. године караулу Кошаре из правца Албаније. Био је то покушај копнене инвазије на Југославију, у којој су учествовали УЧК терористи, НАТО снаге али и регуларне јединице војске Републике Албаније. Војска Југославије није очекивала да ће инвазија кренути преко тешко проходних планинских врхова, који достижу и до 2 000 метара надморске висине. Напади на караулу Кошаре започели су 1998. године, а одбрана од УЧК снага траје и током 1999. године.

Прва епизода документарног серијала "Ратне приче са Кошара" приказује ситуацију на југословенско-албанској граници 1998. године као и сам почетак напада на караулу Кошаре.

Захваљујући сведочењима актера борби описана је и реконструисана погибија начелника штаба 63. падобранске бригаде Горана Остојића као и страдање петорице војника које су 30. септембра 1998. године из заседе убили припадници групе Феникс-Кобра коју је предводио Агим Рамадани.

Био је то увод у покушај копнене офанзиве на Југославију који ће уследити неколико месеци касније, почетком НАТО бомбардовања.

Припадници 53. граничног батаљона у првој епизоди говоре о томе како је изгледао напад на караулу Кошаре 9. априла 1999. године. Око 120 граничара покушало је да заустави УЧК терористе, али бројнији непријатељ успео је да уђе 200-300 метара на територију Југославије и да заузме и саму зграду карауле... У помоћ граничарима пристижу и припадници 125. моторизоване бригаде и 5. батаљона Војне полиције који су, кажу, успели да зауставе непријатеља и два дана касније да крену у контраофанзиву и поврате запоседнути врх Маја Главе.

Ауторка филма: Слађана Зарић
Директори фотографије: Жарко Пекез и Петар Вујанић
Монтажер: Бојан Перишић
Продуценти: Снежана Родић Синђелић и Горан Иконић
Новинарка: Весна Илић
Композитор: Владимир Тошић

Мерила времена Мерила времена

Autor:
Слађана Зарић

Серијал документарних емисија „Мерила времена“ обухвата филмове о људима и догађајима који су обележили деценије које су за нама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво