Чајетина - ризница добрих укуса

Трпеза пуна ђаконија које су вредне руке домаћица припремале током целог дана. Сто се шарени од богатства, око њега драга лица, а свуда унаоколо шире се мириси и укуси дома.

Антрополози и социолози одавно су открили да је географија подручја током историје умногоме одређивала и начин исхране људи. А управо ту, иза те штуре и крајње немаштовите изјаве, крије се невероватна прича о Златибору и златиборским специјалитетима који одвајкада усрећују и тела и душе мештана и свих путника који посете ове крајеве.

Током векова људи су се настањивали углавном на падинама Златибора. Због надморске висине од више од 1000 метара ова зелена висораван није била погодна за гајење житарица и воћа, па су становници ту лети изводили стоку на испашу.

Није много прошло, а месне ђаконије са Златибора постале су познате широм региона. Пословично предузимљиви и вредни Златиборци умели су да искористе добар глас који их је пратио, па су традиционалне гурманлуке овог краја почели да продају широм Србије али и да извозе. Деценијама касније, на таласу те славе, рођена је „Пршутијада".

Слава специјалитета овог краја многе породице је задржала на окупу и дала им могућност да и у данашњем, индустријском, добу живе од делатности која је у прошлости отхранила и сачувала њихове претке.

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор текста: Александра Богдановић
Камера: Павле Танасијевић
Монтажа: Немања Радић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње