Плавоптичасто равноправни

Шта повезује Османа и његову баку? Сећање на мирис цимета. А шта повезује цимет и злато? Е, да бисте то сазнали, морате да летите са нама у суботу, 07. марта 2020. године на Првом програму Телевизије Србије.

Када се приближи 8. март, међународни Дан жена, мамама, бакама, стринама, теткама, ујнама, комшиницама, другарицама, речју - женама, купују се поклони или пишу честитке у знак пажње. Да ли смо се икад запитали шта се то честита?

Свим женама се честита њихов празник, јер је то дан када су се пре много година жене избориле да у овом друштву буду равноправне са мушкарцима. Шта то значи? То значи да жене некада нису имале право да иду на посао, него су се само бавиле кућом и децом; то значи да нису имале плату; то значи да некада жене нису могле да имају право избора, него су углавном радиле онако како њихови мужеви, очеви и браћа заповедају. И велика је борба била да се то промени и зато се слави Дан жена!

Осман и Борка ће се потрудити да се сложе око те теме... Осман жели посебно да нагласи значај овог датума, док Борка сматра да је сваки дан баш дан жена, као и дан мушкараца. На крају ће се испоставити да заправо мисле исто... само мало другачије.

Сазнаћемо ко је Клара Цеткин, сазнаћемо ко је Соња Ћирић, а сазнаћемо и ко је девојчица Дарија која се сама изборила за остварење својих снова. Будите са нама и сазнајте нешто више о Дарији, главној јунакињи књиге "Нећу да мислим на Праг". За вашу информацију, та књига је победник Београдског сајма књига 2019. године, али и књига-добитник Награде Политикиног Забавника за ову годину.

Да бисте сазнали још и ко је ратовао због цимета, да ли се каже "бацили" или "бакцили", од чега је била прва супа у историји света, будите са нама у суботу, 07. марта на Првом програму Телевизије Србије у 12:05 ч.

Уреднице и сценаристкиње су Јелена Попадић Сумић и Дуња Петровић, редитељи Игор Басоровић, Катарина Рогић и Иван Милановић, сценографкињe Мирјана Андрејевић и Тања Ивановић, костимографкиња Ирина Митриновић, композитор сонгова Драгољуб Илић, а глумци Осман Ахмед, Борка Томовић, Марија Меденица, Андријана Оливерић и Мирослав Мишко Петровић.

Наш мејл је plava.ptica@rts.rs, а адреса је Таковска 10, 11 000 Београд, за емисију "Плава птица".

Све претходне епизоде налазе се на нашој платформи www.rtsplaneta.rs и на нашем званичном youtube-каналу.

Лет лет до следеће суботе у 12 и 5!

Плава птица Плава птица

Autor:
РТС

Плава птица и даље лети сваке суботе у 12:05 на Првом програму Телевизије Србије! Сви другарићи добро знају да у плавоптичастом лету увек могу да уживају у разним авантурама, сазнањима и доброј музици. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару