Шљива и шљивовица

Србија је некада била највећи произвођач и извозник шљиве у свету.

Крајем 19. века први производ из Србије, који је извезен на тржиште САД била је сува шљива. Само на америчко тржиште је 1909. године извезено 30.000 тона суве шљиве, а данас укупни извоз шљиве не прелази 7.000 тона.

У Србији се годишње произведе око пола милиона шљиве, а 70 одсто тог рода заврши у ракији, која би, такође, могла да буде један од извозних адута наше земље.

Извоз ракије од шљиве Србији доноси само 15 милиона евра, за шта смо сами криви, јер нисмо умели на прави начин да промовишемо нашу шљивовицу у свету.

Српска шљивовица се однедавно продаје на светском тржишту под тим именом. Тек 2016. године је од Европске уније добила сертификат о географском пореклу и од тада носи заштићено име српска шљивовица.

Уредник емисије: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажа: Марија Баронијан Шашић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње