Упитник

План ЕУ: 100.000 миграната у земљама Балкана

Европски лидери на мини самиту Европске уније и земаља Западног Балкана донели су одлуку да 100.000 миграната из Сирије и осталих ратом и сиромаштвом угрожених подручја, буде збринуто у земљама дуж балканске руте, пре него што покуцају на врата ЕУ. Од тог броја 50.000 би требало да се задржи у прихватним центрима УНХЦР у Грчкој, а исто толико у осталим земљама на балканском путу, не прецизирајући о којим се државама ради. Земље које су највише на удару мигрантског таласа, међу којима је и Србија, обавезале су се да ће обезбедити склоништа, храну, здравствену заштиту и адекватне санитарне услове. У саопштењу Брисела је наведено и да није прихватљиво да се избеглице "пребацују" другој земљи.

Колико ће миграната остати у прихватним центрима у Србији и на основу којих критеријума ће та квота бити одређена? Да ли је збрињавање миграната у земљама Балкана привремено, док трају зимски услови, или Србија и остале земље могу постати њихова трајна адреса? Да ли је крајњи циљ ових мера да Европа заштити себе и спречи велики прилив у Аустрију и Немачку? Хоће ли Србија и остале земље са балканске руте пристати да буду тампон зона на капији ЕУ, на шта упозоравају и српски и бугарски премијер? Шта ће се догодити уколико Немачка и Аустрија затворе границе, чега се прибојава остатак Европе? Хоће ли исто учинити и Хрватска, Словенија и друге земље које прете подизањем зида? Да ли је идеја неких партија да и Србија подигне зид на граници са Македонијом, у тој ситуацији продуктивна? Има ли решења за један од највећих изазова са којим се Европа икада суочила, уколико се не отклоне узроци егзодуса са простора који су далеко од нас: у ратом захваћеној Сирији, у Ираку, Авганистану...

То су само нека од питања о којима ће говорити гости Упитника: Александар Вулин, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања и представник Србије на мини самиту европских лидера у Бриселу, Јелена Васиљевић, помоћник начелника Граничне полиције МУП Србије и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције. 
У емисију ће се укључити и гости из Загреба, Москве (Ненад Поповић, председник СНП), а најновије вести са терена пренеће нам извештачи РТС.

Уредник и аутор Упитника је Оливера Јовићевић.

 

Упитник Упитник

Autor:
Оливера Јовићевић

Емисија Упитник аутора и уредника Оливере Јовићевић политички је ток-шоу који отвара све теме важне за Србију и њене грађане, без амбиције да пресуђује или сугерише решења. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару