среда, 27. нов 2013, 10:10
Траг: Вино са песка - бербански дани
Једно од најпознатијих и највећих виноградарских подручја пружа се на Суботичко-хоргошкој пешчари а традиција винове лозе и вина са песка је дуга два века.
Силикатни песак и велики број сунчаних дана изузетан су природни потецијал за узгајање винове лозе и квалитетних вина која су својевремено са ових простора одлазила и на бечки двор.
Кевединка, ејерјо, италијански ризлинг, кадарка, франковка била су само нека од познатих и тражених вина са песка.
Управо због специфичних својстава и природних потецијала на овом подручју и данас су то препознатљива вина. Истина, у овом тренутку то су далеко мање површине под виноградима, али вино са песка поново путује широм света.
Виноградарство и производња вина са песка поново су у замаху на овој пешчари која је дугачка 48 а широка 11 километара.
У последњих десет година почео је да се шири и вински туризам.
Аутор: Никола Божовић
Уредник: Љубисав Алексић
Коментари