Век одважних - Сто година српског војног ваздухопловства 2. део

Сукоб са Стаљином и рефлескија на војну индустрију, сарадња са САД-ом, несврстанима и Русијом, као и сукоби 90-их година и бомбардовање Југославије - теме су којима са бави други део документарног филма „Век одважних"...

Кроз хронологију догађаја, документарни филм „Век одважних" приказује развој српске авијације од 1912. године до данашњих дана.

Стицајем историјских околности, али и визијом људи који су водили Србију, за нашу земљу везани су бројни јубилеји авијације на светском нивоу. Документарни филм доноси чињенице, до сада мање познате широј јавности, а које се тичу историјата војног ваздухопловства.

24. децембра 1912. године Краљевина Србија основала је Команду ваздухопловства и тако се уврстила међу првих петнаест земаља на свету које су имале војну авијацију. Михаило Петровић, први српски школовни пилот, један је од ваздухопловних жртава страдалих на борбеном задатку. Први авионски транспорт рањеника и болесника у рату обављен је под српском командом. Српска „Уредба о справама које лете ваздухом" из 1913. године је једна је од првих законских регулатива која регулише цивилни и војни саобраћај над једном земљом. Ловац ИК - 3, дело наших конструктора, направљен непосредно пред Други светски рат, спада у врх светске ловачке авијације тог доба. Ако бисмо значај ловца ИК-3 пренели на савремени ниво - то би било као да домаћа индустрија производи амерички Ф-16. У периоду Краљевине у Србији је постојало шест фабрика авиона у којима су се поред авиона домаће конструкције правили и лиценцирани страни авиони, попут Дорнијера 17 и Хокер Харикена. Била је развијена и пропратна авио индустрија, Индустрија мотора у Раковици правила је моторе за авионе од 850 коња...

То су неки од битних података којима се бави нови документарац урађен у копродукцији Војнофилмског центра ''Застава филм'' и Радио телевизије Србије.

У документарном филму „Век одважних" коришћене су бројне архивске фотографије и филмски кадрови који верно осликавају временски период који је за нама. На фотографијама је рађена 3Д анимација која нам дочарава како су изгледали значајни модели домаћих авиона који због историјских околности нису сачувани. Документарно играним секвенцама у филму су илустровани битни догађаји. Снимљени су и атрактивни летови ваздухоплова који се тренутно налазе у саставу српске војне авијације.

Осим историчара и ваздухопловних публициста у филму говоре и пилоти (пензионисани и активни) који нам својим сведочењем доносе аутентичну причу времена и догађаја у којем су радили. Поред пилота у филму се појављују и припадници ракетне јединице, ВОЈИН-а, Ваздухопловног завода ''Мома Станојловић'' и Војно-медицинског института који чине саставни део српског ваздухопловства.

Аутор документарног филма „Век одважних" је Слађана Зарић, редитељ: Филип Чоловић, новинар: Весна Илић, директор фотографије: Петар Вујанић, монтажери: Иван Васић и Марија Богичевић, композитор: Владимир Тошић, дизајнер звука Бојан Манговић. Графички дизајн потписује Борко Ћирић, а 3Д анимацију је радио Феникс креативни студио. Продуценти су Слободан Токић (РТС) и Мате Вујновић (Застава филм).

Слађана Зарић аутор је и документарних филмова „Нико није рекао нећу „ и „Лет у смрт" који се баве НАТО бомбардовањем и херојским чином пилота МИГ-а 29 који су дали свој живот за слободно небо Србије 1999. године.

Први део документарног филма који ће бити приказан на Првом програму РТС-а у суботу у 13 часова и 30 минута бави се развојем ваздухопловства од 1912. до 1948. године. Сукоб са Стаљином и рефлескија на војну индустрију, сарадња са САД-ом, несврстанима и Русијом, као и сукоби 90-их година и бомбардовање Југославије - теме су којима са бави други део документарног филма „Век одважних" који ће Радио телевизија Србије емитовати у недељу у 13.30 минута на Првом програму. Репризно емитовање документарног филма „Век одважних" је у среду и четвртак (26 и 27. децембра 2012. године) у 20 часова и пет минута на Другом програму РТС-а.

Осим документарног филма „Век одважних" Радио телевизија Србије ће 100-годишњицу ратног ваздухопловства Србије обележити и преносом Свечане академије која ће тим поводом бити уприличена у понедељак 24. децембра у 19.30 (Други програм РТС).

Мерила времена Мерила времена

Autor:
Слађана Зарић

Серијал документарних емисија „Мерила времена“ обухвата филмове о људима и догађајима који су обележили деценије које су за нама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво