Ледени дани

Други део документарног филма.

Рација, коју су мађарске војне и жандармеријске снаге извршиле широм Бачке, током јануара 1942. године, један је од највећих масовних злочина над цивилима на простору бивше Југославије у Другом светском рату. То је и једини злочин из тог периода чијим је виновницима суђено још током трајања ратних сукоба. 

Упркос томе, ти догађаји једва да су познати широј јавности, а у великој мери и данас - 70 година касније - представљају политички и историјски табу.

Документарни филм "Ледени дани" препушта српским, али и мађарским историчарима, као и сведоцима и преживелима, да сами испричају причу о Рацији.

Први део филма концентрише се на најмање познате догађаје - масовна убијања цивила у селима Шајкашке области североисточно од Новог Сада, где је Рација и почела, а да је о тој операцији једва неко и знао.

Други део филма, бави се Рацијом у Новом Саду, али и међународним, судским и војним последицама овог масакра, које и данас тињају што је доказало прошлогодишње суђење некадашњем мађарском жандармеријском капетану Шандору Кепиру.

Но, изнад свега, филм "Ледени дани" је својеврсно враћање жртава и њихових судбина у жижу историјског памћења, које оне и заслужују.

Аутор је Ивана Милорадовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара