Еко минијатуре/ старе српске сорте- Састрица

Четврта епизода посвећена је састрици, сикирици, граху пшољаку или шодер пасуљу, биљци за коју је мало ко чуо.

Претпоставља се да је култивисана на Балкану и спада у једну од првих култивисаних биљака Европе. Постоје докази да су је људи користили још у доба неолита и ретка је домаћа биљка која није дошла из Азије. Одговарају јој сиромашна земљишта, не воли влагу, то је биљка сушних поднебља. У светлу климатскијх промена које су пред нама, жарка лета без воде, састрица која нам долази из далеке прошлости, показује се као биљка погодна за неизвесну будућност.

Уредник: Бојан Главонић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом