Читај ми!

Тајне службе Србије 2Ц-Одметничке групе

У овој епизоди серије "Тајне службе Србије" приказан је рат југословенских служби безбедности са одметничким групама у земљи и убаченим терористичким групама из иностранства.

У овој епизоди дат је одговор на дилеме везане за хватање Драже Михаиловића и посебно улогу Николе Калабића у томе. Гледаоци ће сазнати због чега је четнички војвода Драгутин Кесеровић одбио да сарађује са УДБОМ у откривању и хватању Драже Михаиловића.

Једна од највећих акција југословенских служби у послератном периоду била је операција "Гвардијан", са којом ће се гледаоци детаљније упознати. Ова операција била је одговор на шпијунско-терористички план усташке емиграције "10. травањ", кога су сачинили Павелић и његови ратни злочинци.

Усташко вођство је 18. маја 1947. године донело одлуку да се на територију Југославије убаце терористичке групе које би се повезале са крижарским и усташким групама у земљи и након тога подигли устанак на простору бивше НДХ.

Гледаоци ће сазнати како је УДБА убацила своје сараднике у руководство усташког покрета, канале пребацивања и наводне прихватне пунктове на Папуку и Билогори. Како су вештим обавештајним играма ухапшени ратни злочинци Љубо Милош и Анте Врбан.

У овој епизоди биће приказано како је УДБА врбовала Љубу Милоша и на којим га је задацима ангажовала. Како је УДБА дошла до плана радио веза и шифре за радио станице и на основу тога водила игру са усташким покретом, који је имао подршку неких страних обавештајних служби.

Посебно је интересантно због чега је југословенско руководство тражило да се прекине акција када је требало да буде ухапшен главни организатор Божидар Кавран, а после тога и Анте Павелић. На молбу руководства операције продужен је рад за још двадесетак дана и ухапшен је Кавран, али је највећи злочинац Павелић остао на слободи.

У акцији "Гвардијан", која је вођена 1947. и 1948. године, ухапшено је свих 19 убачених терористичких група и ухапшено или убијено 96 терориста.

У играном делу ове епизоде учествују сјајни глумци Душан Матејић, Марко Марковић, Вукашин Јовановић и Љубиша Милишић.
Аутор сценарија Светко Ковач, а наратор глумац Тихомир Станић.

 

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено