Путеви римских императора: Откривање метрополе Илирика

Друга по реду емисија из серијала Путеви римских императора посвећена је Царичином граду и носи назив Откривање метрополе Илирика.

Ради се о граду који је подигнут као задужбина једног од највећих византијских царева Јустинијана I (527-565), у коме је 535. године успостављена архиепископија, као и седиште Преторије префекта Илирика. Овај веома вредан касноантички локалитет из 6. века истражује се више од једног века, а у његовом проучавању учествују стручњаци из Србије, Француске, Немачке и других европских земаља.

На основу описа у делу "О грађевинама" византијског хроничара Прокопија, град можемо идентификовати са Јустинијаном Примом. С обзиром на то да истраживачи још увек нису нашли натпис којим би потврдили да је град Јустинијанова задужбина, у емисији Откривање метрополе Илирика трагамо за одговором на питање: Да ли се заиста налазимо пред вратима Јустинијане Приме?

Наратор емисије археолог др Иван Бугарски водиће нас кроз Царичин град и његову прошлост приближиће нам време новог успона рановизантијске цивилизације и њеног неумитног гашења почетком 7. века. У емисији учествују стручњаци: археолози, архитекте, антрополози који ће говорити о откривеним грађевинама које сведоче о духовном и религијском значају метрополе са 15 базилика, високим дометима војне архитектуре, бројним јавним објектима и посебно инжињерским подухватима као што је акдедукт, велика цистерна, водоторањ и велика брана у подножју града.

Биће свакако речи и о уметничким стремљенима и дометима. Поред овога, захваљујући новим истраживањима, саговорници ће предочити начин живота у граду, исхрану, утилитарне предмете, технолошка достигнућа времена, трговину, као и еко систем, који је могуће реконструисати на основу археоботаничких и археозоолошких проучавања остатака нађених током археолошких истраживања.

Уредница емисије: Светлана Илић
Наратор: др Иван Бугарски
Редитељка: Ивана Стивенс

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво