Српске светиње на Ким-Дечани 4.део

Серијал "Српске светиње на Косову и Метохији", приказује целокупно српско духовно и уметничко православно наслеђе ‒ манастире попут Високих Дечана, Грачанице, Пећке патријаршије, цркве и манастире у Зочишту, Штрпцу, Урошевцу и другим местима.

Капитални пројекат Филмских новости, сниман три године, окупио је 70 историчара, историчара уметности, археолога, антрополога, теолога и етнолога. Биће преведен на руски, енглески, француски, кинески, немачки, шпански и албански.

Пред гледаоцима су епизоде посвећене манастиру Високи Дечани. То је један од најзначанијих манастира Српске православне цркве и свакако највећи на територији Косова и Метохије. Манастир се налази у једној удолини поред речице Бистрице, испод планинског масива Проклетије, а од града Пећи удаљен је 12 километара.

Изградња дечанске цркве Христа Пантократора почела је 1327. године под ктиторством српског краља Стефана Уроша III Дечанског. После његове смрти, градњу Дечана је 1335. године године окончао његов син Стефан Урош IV Душан, познатији као Душан Силни. Сликање дечанског храма трајало је од завршетка градње па све до 1350. године и у њему је учествовало неколико група најбољих сликара Душановог царства.

УНЕСКО је, 2004. године, прогласио манастир Дечане за споменик светске културне баштине, наводећи да су његове фреске „једно од највреднијих примера тзв. ренесансе Палеолога у Византијском сликарству" и „драгоцен запис о животу у 14. веку". Две године касније (2006) манастир Високи Дечани је додат на УНЕСКО-ву листу Угрожених места светске културне баштине, а од доласка међународних војних снага на Косово и Метохију, даноноћно га чува италијански одред КФОР-а.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво