Тврђаве на Дунаву- Смедеревска тврђава

"Смедеревска тврђава" је 4. епизода документарне серије "Тврђаве на Дунаву" коју премијерно приказује Редакција за културу и уметност, Културно-уметничког програма.

После Бача, Петроварадина и Београда посетили смо и Смедеревску тврђаву. Бродом "Аргус" смо наставили да пловимо Дунавом од Београда, прошли смо поред ушћа Тамиша у Дунав, Панчева, Винче и Гроцке и пристали у Смедерево, где смо се упознали са необичним местима, личностима и догађајима везаним за тамошњу тврђаву и њене градитеље Бранковиће.

Забележили смо и приче о Вили Обреновић, смедеревском пристаништу, бродомоделару Златку Пајићу, ковачу мачева Жељку Пантићу и митолошком бићу Кемзи које се, како тврде смедеревски рибари, појављује на ушћу Језаве у Дунав. Нашу причу о Смедеревској тврђави завршили смо познатом композицијом "Ој девојко, Смедеревко" у извођењу градског Црвеног хора. И у овој епизоди капетан Боби, док прави макету дунавске лађе, присећа се пловидбе Дунавом кроз Србију и дунавских тврђава. Сећање капетана Бобија приповеда нам наратор, драмски уметник Миодраг Мики Крстовић.

О Смедеревској тврђави говоре историчари, археолози, архитекте, кустоси, књижевници, културни посленици, ентузијасти, уметници.

Документарна серија "Тврђаве на Дунаву" садржи седам епизода посвећених Дунаву и његовим тврђвама. Телевизијска екипа је пловила Дунавом бродом Аргус и прешла пут дуг око 550 km. У серији учествује 50 саговорника међу којима су стручњаци, али и уметници, туристички водичи, хроничари, ентузијасти, рибари. Серија је снимана са воде, на копну и из ваздуха. Такође, у серији је коришћен архивски материјал РТС из 60-их и 70-их година 20. века, као и фотографије и старе мапе. Идеја да се серија "Тврђаве на Дунаву" реализује потекла је од редитеља Небојше Брадића.

Аутор и уредник серије: Светлана Илић
Сценаристи: Вуле Журић, Светлана Илић
Редитељ: Милан Јовановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво