Магазин Србија на вези

У емисији Магазин Србија на вези најављујемо Дане Србије и српске културе у Паризу. Говорићемо о спортској манифестацији Крос РТС-а и најавити одржавање кампа у Краљеву за децу из дијаспоре. Видећемо како изгледа јединствена црква Светог Илије у Аустралији која је изграђена испод земље, а посетићемо и Прво српско позориште у Чикагу.

Више од две деценије у Паризу одржава се манифестација „Дани Србије и српске културе“ у организацији Савеза Срба Француске и удружења Мондо култ. Гост емисије Петар Гојковић, председник Одбора за култру Савеза Срба Француске.

Ове године одржава се 34. Крос РТС-а. Из године у годину манифестација је све масовнија, а осим у Србији широм света одржавају се такмичења и у расејању. О Кросу РТС-а и предстојећем кампу у Краљеву за децу из дијаспоре, разговарамо са Стеваном Ковачевићем и Горданом Кнежевић.

Црква Светог пророка Илије у Кубер Педију у јужној Аустралији јединствена је по томе што је изграђена под земљом. Иконостас је урађен од стакла и осликан, а у зиду су исклесане феске. Прилог Драгана Гавриловића.

Прво српско позориште у Чикагу, поставило је и одиграло позоришну представу „Жанка“, у част српске глумице Живане Стокић Жанке. Из Чикага се јавља Нина Стојковић.

Музички гости Борис Режак и хор „Краљица Марија“.

Уредници емисије Бобан Ковачевић и Мирјана Раичевић Тасић.

Редитељ Драгица Гачић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије