Таковска 10: Кина и Србија, четврт века посебних веза

Како се челично пријатељство Кине и Србије издигло из рушевина кинеске амбасаде у Београду, зашто је Србија Кини важна, шта Србија од Кине може да очекује, тема је емисије "Таковска 10“.

Пре тачно 25 година, 7. маја 1999, НАТО је бомбардовао зграду амбасаде Народне републике Кине у Београду, усмртивши том приликом троје кинеских новинара. Тај погодак био је један од највећих НАТО промашаја током агресије на СРЈ, барем према речима НАТО руководилаца, јер је мета, наводно, била зграда СДПР-а која се налази неколико стотина метара даље.

Зоран Станојевић
Зоран Станојевић

Може ли се тај дан сматрати преломном тачком када су односи Србије и Кине добили посебну тежину какву Кина не дели ни сам једном државом региона или Европе? Како су се односи развијали у годинама које су уследиле, на чему се заснивају данас, колико има симболике у чињеници да председник Кине Си Ђин Пинг у посету Србији долази у тако посебном тренутку?

О томе у емисији "Таковска 10“ говоре професорка ФПН у Београду, Драгана Митровић, сарадник Института за међународну политику и привреду, Александар Митић, и историчар Предраг Марковић.

Уредник и водитељ је Зоран Станојевић.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара