Рани кадрови 027: Вук Рађен

Трећу епизоду четврте сезоне серијала "Рани кадрови", посвећене студентском филму у Србији и Републици Српској и снимљене у властитој производњи Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС-а, емитујемо у понедељак после поноћи

У трећој епизоди четврте сезоне "Раних кадрова", која носи назив "027: Вук Рађен", представљамо младог редитеља, студента Академије умјетности у Бања Луци, чије се приче доследно баве животом и свакодневним проблемима младих људи у нашем друштву. Нагло и прерано одрастање, отуђеност као и растрзаност између професионалног успеха и бриге о породици - неки су од главних мотива који га заокупљају и инспиришу у грађењу његових филмских наратива.

Марко Новаковић и Вук Рађен у студију Раних кадрова
Марко Новаковић и Вук Рађен у студију Раних кадрова

Вук Рађен рођен је 1999. године у Београду. До сада је снимио осам кратких играних филмова, један кратки документарни филм и један музички спот. Његов филм, мизанкадар "Кораци", имао је светску премијеру на "Сарајево Филм Фестивалу" 2022, а након тога је обишао десетак светских и регионалних фестивала. Филм "Бађо" добио је награду на конкурсу за суфинансирање пројеката Републике Српске, као и награду на радионици за дебитантске филмове "Мартовског фестивала".

Вук Рађен, гост емисије
Вук Рађен, гост емисије

Након уводног разговора са младим аутором у студију "Раних кадрова", погледаћемо његов кратки играни филм "Бађо", који му је био завршни испит на трећој години студија.

Бађо, кадар из филма
Бађо, кадар из филма

Филм "Бађо", настао по сценарију и у режији Вука Рађена, је прича о одрастању и суровости времена које узимамо здраво за готово, прича о породици и жртви, пријатељству и проналажењу. "Бађо" је филм о херојима које срећемо сваки дан и пролазе поред нас неприметно као и прича о нама самима који такође лутамо са нашим бригама и борбама неприметни. Улоге у филму тумаче Илија Ивановић, Уна Костић, Никола Милаковић… и други.

Јасмина Врбавац, критичарка у емисији
Јасмина Врбавац, критичарка у емисији

Телевизијски приказ филма "Бађо" доноси нам Јасмина Врбавац, списатељица, књижевна критичарка и уредница у Редакцији програма за културу и уметност РТС-а.

Марко Новаковић, Вук Рађен и монтажер Горан Пузић
Марко Новаковић, Вук Рађен и монтажер Горан Пузић

У другом делу разговора у студију, у емисију долази гост Вука Рађена – млади монтажер Горан Пузић, а биће речи и о припреми њиховог заједничког дипломског краткометражног играног филма, који носи назив "Џо".

Креатор и уредник серијала: Марко Новаковић

Редитељ: Огњен Исаиловић

Сценариста: Срђан Вучинић

Директор фотографије: Бојан Ракић САС

Сценографкиња: Мира Андрејевић

Костимографкиња: Александра Стошић-Крстовић

Монтажер: Петар Шумоња

Дизајн графике и анимација: Ненад Крстић

Композитор: Владимир Пејковић

Дизајнер звука: Небојша Драгићевић

Продуценткиња: Јека Гук-Влатковић

Производња: Радио-телевизија Србије 2023.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво