Студио знања: Жене које су мењале свет

Један од значајнијих празника који се широм света обележава сваке године 8. марта је Дан жена. Осим што на овај дан жене добијају у већој мери знакове пажње него иначе, не смемо заборавити његов оригинални значај - борбу за женска људска права, за политичку, економску и социјалну равноправност . Зато се ове недеље у Студију знања подсећамо значајних жена које су започеле и утабале пут за даљу борбу.

Како је изгледала женска борба за равноправност на овим просторима до прве половине 20. века и у чему данас видимо највеће успехе и тековине Антифашистичког фронта жена основаног у време II светског рата, сазнајемо од научне сараднице на Факултету политичких наука, Нађе Бобичић.

Институт за друштвену теорију и филозофију основало 6 мушкараца и једна жена – Загорка Голубовић, чије име данас носи назив награде која се додељује младим истраживачима. Да ли је њен начин деловања и даље инспирација и може ли да послужи као модел, открива нам директорка овог Института, Газела Пудар Драшко.

Маја Бојић
Маја Бојић

Који су неки од најупечатлљивијих примера недовољно признатих жена које су мењале курс науке својим открићима, и да ли је Милева Ајнштајн добила у научном свету место које заслужује, говориће нам Слободан Перовић, професор Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Са Мајом Вукасовић са Електротехничког факултета Универзитета у Београду сазнајемо какав је положај жена у свету електротехнике и рачунарства, и зашто је важно да заборавимо на флоскулу "леп посао за жену" приликом одабира професије.

Музички гости ове недеље су Consonance trio, који чине Ана Стефановић, Дејан Јаношевић и Елена Елизарова. Они ће нам извести нумере "This is a mans world" James Brown-a "Girl on fire" коју у оригиналу изводи Alicia Keys и песму "Beautiful", коју у оригиналу изводи Christina Aguilera.

У прилозима наших новинара подсетићемо се неких храбрих жена које су успеле да се истакну у свету књижевности и филма, као и жена које сведоче да ИТ није само мушка професија.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи