Медијска мрежа српске дијаспоре: Повратна карта

Србија у Паризу између Савиндана и Сретења

Ове године навршило се две пуне деценије како је Сеном запловила Светосавска лађа: јубиларни париски Дани Светосавља, чији је најспектакуларнији чин бал на Сени, обележени су низом догађаја.

Светосавска академија одржана је по први пут у препуном здању Свечане сале Црквене општине Свети Сава у Паризу. Неколико стотина малишана из више допунских школа на српском језику освојило је срца публике и доказало да се о великом повратку српског школства у Француској не говори без разлога.

 

Амбасада Србије у Паризу је први пут српској дијаспори организовала Свечани скуп, поводом две деценије Дана Светосавља. Пријему у Резиденцији амбасадора Србије, најлепшем дипломатском здању Србије у свету, присуствовали су потпредседница владе Србије и министарка за културу Маја Гојковић, Њ.П. Епископ западноевропски Јустин, представници министарства спољних послова и комплетан дипломатски кор Републике Србије у Паризу на челу са амбасадорком Аном Хрустановић. Овај догађај нису пропустиле ни званице из Аустрије, Швајцарске, Немачке и Србије.

 

На Савиндан је одржан и Светосавски бал на Сени. Благословљен молитвом на српском и француском језику, отпочео је Краљичиним колом а настављен музичким избором од изворних песама до оперских арија. Према најави организатора Петра Гојковића, ово је последњи Светосавски бал који се одржава на Сени.

 

Екипу „Повратне карте" посено је занимало од каквог је значаја за углед Србије културна дипломатија, којој дијаспора доприноси на специфичан начин. А посебно, од каквог је значаја присуство и учешће младих и образованих људи у таквим активностима. Врло корисне одговоре добили смо од градоначелника париских општина Пјерфит и Дранси, новинара и публицисте Милоша Кривокапића, наших студената у Паризу и представника дијаспоре из Аустрије.

 

На крају емисије сликом вас поново водимо у Резиденцију амбасадора Србије у Паризу : након више година, поново је одржан свечани пријем поводом Сретења, Дана државности и Војске Србије. Дипломатски кор и изузетно велики број угледних личности Француске и Србије - између осталог су имали прилике да упознају Српско село, центар економске и друштвене активности наше земље током Олимпијских игара у Паризу – као и визију Експо 2027. у Београду. Србија је на овом пријему представљена као млада и инвентивна земља – између традиционалне домаће кухиње са француским гастрономским нотама и светских музичких величина као што је Готан пројецт.

 

ТВ серијал „Повратна карта" настао је по идеји Маје Мартиновић и Владана Јочића.

 Аутор емисије Владан Јочић

Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару