ТВ Театар: Дервиш и смрт

Изузетна представа "Дервиш и смрт" Народног позоришта у Београду, премијерно изведена 2008, једна је од дуговечних представа на овој сцени која је и даље на репертоару нашег Националног театра.

Настала према роману Меше Селимовића, у драматизацији Борислава Михајловића Михиза и режији Егона Савина, представа је донела прецизно сценски промишљено тумачење приповести о Ахмеду Нурудину, дервишу који из света догматских начела улази у један променљив, непознат свет како би покушао да сазна истину о ухапшеном брату. Откривајући репресивне методе помоћу којих власт функционише, Нурудин постепено губи самопоштовање, а бол због губитка брата замењују мржња и жеља за осветом.

Представа у режији и адаптацији Егона Савина указује на разлоге ћутања, које је само део мукле тишине људи током периода у којем се није смело некажњено говорити. Радња романа је из 18. века премештена у педесете године прошлог века, у послератно Сарајево и нову државу. У политичком систему у којем се пева о изградњи и слободи а због једне речи губи живот, морална одговорност било ког појединца, па и дервиша, не може да се посматра изван контекста власти и државе. Нажалост, без обзира на напоре и законе да се права и живот појединца у савременом свету заштите, сведоци смо да би се Ахмед Нурудин без већих проблема могао прошетати и кроз наше време, и сигурно би налетео на нека затворена врата, на људе који не дају одговор, на мук и подсмех, а могао би да изгуби и живот због изговорених речи.

Улоге Никола Ристановски, Ненад Стојменовић, Александар Ђурица, Наташа Нинковић, Љубомир Бандовић, Борис Пинговић, Зоран Ћосић, Слободан Бештић, Марко Николић, Небојша Кундачина, Танасије Узуновић, Дарко Томовић, Бојан Кривокапић, Марко Јанкетић, Милош Лаловић, Душан Милосављевић

ТВ Режија Мишко Милојевић

Уредник емисије Ана Тасић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи