Породична мрежа 2

Eпизода 7: Стереотипи и предрасуде

 

"Разговарамо о томе колико смо сами често били ти којима су лепили етикете и колико ми то урадимо на дневном нивоу а да не размишљамо какве то последице има по сваког појединца. Јако је важно да приметимо, да реагујемо и да у породицама разговарамо о томе", каже психолог Ана Мирковић за тему епизоде "Стереотипи и предрасуде".

"Породична мрежа", које предрасуде су чланови породице Николић осетили на својој кожи

Људи су природно склони да "лепе етикете", тј. да стављају ствари и појаве у одређене категорије јер им то помаже да поједноставе свет око себе. Али "етикетирање" које одликује стереотипе и предрасуде може да буде изузетно штетно ако доведе до дискриминације, односно до одбацивања, омаловажавања, па и физичког насиља према појединцима и групама.

"Породична мрежа", породица Арсић види неинформисаност као главни узрок стереотипа

Стереотипи су широко распрострањена и поједностављена уверења о одређеној групи, било да је реч о занимању, друштвеној класи, полу, раси, националности. Они утичу на то како судимо другим људима али и на оно што очекујемо од себе.

Предрасуде су емоцијама набијена мишљења о друштвеним групама (најчешће мањинама) или њеним припадницима. Свако друштво ствара своју лепезу стереотипа и предрасуда како би очувало успостављене односе моћи у заједници. Тако одређена група у једном друштву може бити обезвређена и потцењена, а у неком другом друштву успешна и пожељна.

"Породична мрежа", Ана Мирковић пита који су најзаступљенији стереотипи и предрасуде у нашем друштву

Стереотипи и предрасуде су ставови које сви имамо, учимо их од рођења под утицајем породице, вршњака, а посебно медија и социјалних мрежа. Неки су толико постали део свакодневице да људи често ни не примећују да их користе.

У новом наставку серије "Породична мрежа" психолог Ана Мирковић разговара са породицама Николић и Арсић о томе са којим су се стереотипима и предрасудама они сусретали, како реагују у таквим ситуацијама и зашто је важно да се сви супротставимо таквом начину размишљања.

"Породична мрежа", зашто је важно да се сви боримо против стереотипа и предрасуда

Екипу серије чине: водитељ Ана Мирковић, продуцент Биљана Даутовић, дизајнер звука Бојан Манговић, монтажер Марко Вујовић, директор фотографије Сима Димитрић, уредник Тамара Вешковић и редитељ Милан Јовановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи