Читај ми!

Србија на вези

Главна тема емисије овога пута јесу Срби староседеоци у Републици Словенији, настањени у југоисточном делу ове бивше југословенске републике, познатом као Бела Крајина, а где живе још из периода средњег века, населивши се ту бежећи пред турским терором из времена Османског царства.

Данас ови староседелачки Срби чине само мањи, али веома важан део свеукупног српског становништва у Словенији који су већином имигранти из југословенског периода, највише из Босне и Херцеговине, Србије али и из Хрватске као и других делова некада заједничке државе Југославије.

Управо о тим Србима староседеоцима говори зборник радова “Бела Крајина – Срби у Словенији“, у издању Службеног гласника из Београда, која је недавно представљена у згради Словеначке академије наука и уметности у Љубљани. Гост у студију је приређивач ове обимне књиге од преко хиљаду страна историчар Борисав Челиковић који ће осим о самом зборнику и његовим ауторима говорити о самим Србима у Белој Крајини, њиховом животу и изазовима са којима су се стално суочавали од доласка у ове просторе пре више векова до данас.

У наставку ћемо видети причу која се такође односи на Србе у Словенији и њихове активности а реч је о београдском концерту СКД „Марибор“ из Марибора, које делује у оквиру Савеза Срба Словеније, под називом „Играј, заиграј Београде“ који је забележио новинар Владан Ракић.

Из другог дела емисије издвојили би смо још две занимљиве приче, обе из Босне и Херцеговине, односно једна из Републике Српске а друга из Дистрикта Брчко. У месту Горњи Подградци, код Градишке, организована је смотра певачких група „Подкозарско посјело“, на којем су учествовале и певачке групе из Србије, док се друга прича односи на недавно отворену изложбу радова протојереја Војислава Билбије у Брчком, под називом „Бог и човек“, а у оквиру манифестације Видовдански дани у том граду на Сави.

Из емисије издвајамо и извештај наше сараднице Диане Ђурић са ванредног заседања Сталне конференције српских организација из региона одржане у Новом Саду на којој је главна одлука била усвајање Декларације и заједничког става учесника скупа о прекој потреби друштвеног и државног јединства српског народа, пре свега по питању очувања Косова и Метохије у оквиру Србије.

 Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељка Драгица Гачић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи