Читај ми!

Фантастична планета: Срећа

Трагајући за тиме шта чини људе срећним на нашој фантастичној планети, Владимир Банић одлази на Тајланд, земљу коју још зову Земљом осмеха. Тамо сазнаје да Тајланђани имају један посебан и тешко преводив осећај. То је САНУК. Нешто између осећаја среће, усхићености и задовољства. Нешто због чега народ ове земље бира посао, пријатеље и начине како да потроши слободно време.

Иако је санук неухватљив, екипа Фантастичне планете га тражи на више страна Тајланда. Почињу у Бангкоку, покушавајући да дознају да ли љута храна заиста чини да се када се једе лучи хормон среће. Затим иду у Пукет где разговарају са му-тај борцима након што су изгубили борбу са само једним питањем - да ли и сада осећају санук? На крају, Владимир Банић одлази на једну од првих плантажа марихуане која је подигнута након легализације употребе у тој земљи где разговара са њеним власником, бившим глумцем који тврди да ће се Тајланд од сада изговарати Смајланд.

Из тропског Тајланда Фантастична планета се сели у пребогату Швајцарску. Тамо покушавају да сазнају да ли новац аутоматски значи срећу или је калвинистичка скромност која је као закн уведена у средњем веку заслужнија за то. Банић разговара са високопозиционираним менаджером једне од швајцарских банака покушавајући да сазна да ли је поверење које иначе влада у друштву, а најбоље се види на примеру банака, нешто што ову алпску земљу чини срећном. Или је то можда швајцарска чоколада, која као и тајландска кухиња, када се уноси у организам покреће хемијске реакције које особу чине срећнијом. На крају, прошпартајући целу Швајцарску од Сент Галена, преко Цириха до Женеве, екипа одлази у место Мартињи, постојбину бернардинаца, покушавајући да сазна како у земљии у којој преко 40% домаћинстава има љубимца, они утичу и на своје власнике и на околину.

На крају, Фантастична планета путовање завршава у Финској. Земљи која је шест пута за редом прва по индексу среће. Тамо Владимир Банић разговара са човеком који је осмислио и спровео владин експеримент, којим је људима током две године новац без икаквог разлога дат на почетку месеца. Да ли је срећа у том новцу или можда о друштвеној бризи која не дозвољава да се у Финској неко нађе и спава на улици? Владимир Банић то сазнаје у разговору управо са некадашњим бескућницима, у земљи која је ту пошаст победила. Аутор емисије затим разговара са Јаком Сарилуомом, најпознатијим финским стендап комичарем који објашњава какав је дух Финаца и како му он као комичар прилази. Јако хвали финске политичаре и њихову отпорност на корупцију, што Банић касније проверава покушавајући да у сред парламента подмити једну од посланица. Два пута. На крају, Банић ставља Финску на ултимативни тест - разговарајући са хевиметалцима који важе за оне код којих срећа није високо котирана као тема музике. Чланови једног од најпознатијих финских бендова, који су свирали и у Србији, Омниум Гатхерум, објашњавају како је срећа и у неуспеху, али и како хеви метал, људе који воле то што су самотњаци зближава и чини срећнијим.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво