Читај ми!

Културни центар: Позориште лечилиште

У времену упадљиво нарасле друштвене агресивности, извршених чинова неразумног насиља, потреба за њиховим освешћивањем и тумачењем, са циљем спречавања да се оно понови, мобилише се у свим сегментима друштва. Уметност, као простор истраживања одраза људске душе, место њеног оплемењивања и чишћења, може да има нарочиту важност у тој мобилизацији. А сценска уметност нарочито, јер је најближа животу. Од када је настало, позориште је тумачено као чистилиште порока и лечилиште, у расправама од Аристотела, преко Расина и Шилера, до Артоа и Бонда.

У вечерашњој емисији истражујемо могућности театра у погледу личне и колективне терапије, и о томе разговарамо са театрологом и практичарем психодраме Миланом Мађаревим, психотерапеутом и теоретичарем уметности Марком Пејовићем, као и са Полом Леонардом Марејем, драмским педагогом.

Ана Тасић 
Ана Тасић 

На сцени Позоришта на Теразијама премијерно је изведена ревијална представа "Вече мјузикла на Теразијама" и тим поводом је гост Културног центра глумац и директор овог театра Раде Марјановић.

У емисији ће још бити речи о недавно објављеној, новој књизи Ника Кејва, "Вера, нада и крвопролиће", о ауторској музици Наталије Наталее Рајковић, о представи "Ко игра Соњу Савић", о новом издању књиге Петера Хандкеа "Спори повратак кући", програмима Београдске Интернационалне недеље архитектуре, као и о филму "Кућа међу кактусима" приказаном у оквиру фестивала Шпански метар. Рубрика Јубилеј је посвећена филму "Балкан експрес" који слави четрдесети рођендан.

Уредник емисије Ана Тасић

Аутори рубрика Марија Ненезић, Ана Тасић, Јована Јанковић, Николина Срећковић, Зорица Којић, Ана Марија Грбић, Иван Велисављевић, Снежана Ристић

Редитељ Рашко Милатовић

Монтажер Никола Манић 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво