Читај ми!

Метаморфозе: Гордана Ђурђевић Димић

Гордана Ђурђевић-Димић, првакиња Драме Српског народног позоришта је сасвим несвакидашња личност у глумачкој професији. У времену маркетинга на друштвеним мрежама, виртуелног или стварног гламура којим већина глумаца представља свој живот и рад, она је сасвим другачија: скромна и ушушкана у миран и тих живот у Сремским Карловцима.

На сцени бура, у животу мир је, могло би се рећи, њена идеја водиља. Гордана је изузетна глумица, несвакидашња карактерна комичарка. Она у комедији настоји да нађе драмске елементе, а у драмским улогама комичне валере који допуњују и богате живот њених ликова на сцени.

Гордана Ђурђевић Димић
Гордана Ђурђевић Димић

Њена четири деценије дуга каријера испуњена је бројним и разноврсним улогама, од античких и класичних до савремених. Од неколико десетина наслова у којима је играла, многе су за незаборав, као оне у представама Јелка код Иванових, Хамлет, Љубинко и Десанка, Бела Кафа, Путујуће позориште Шопаловић, Куба либре, Ујкин сан, Је ли било кнежеве вечере, Кандид или оптимизам, Мефисто… Критичари истичу њену изузетну моћ трансформације која фасцинира публику.

Гордана је глуму дипломирала на новосадској Академији уметности, у класи професора Бранка Плеше 1985. и исте године постала стални члан Драме Српског народног позоришта, где је заузела високо место захваљујући посвећеном раду и бројним улогама. Има две Стеријине неграде, два "Златна Ћурана" на Данима комедије, Награду Жанка Стокић која се додељује најистакнутијим глумицама српског позоришта, Нушићеву награду за животно дело, Вукову и Октобарску награду града Новог Сада и бројна друга признања.

Гордана и Оливера на снимању
Гордана и Оливера на снимању

Воли људе који у театар доносе неопходну свежину и промене, нови приступ или глумачку технику коју ваља савладати. Воли и даље да учи од људи који имају нешто ново да кажу. Залаже се за  повратак класичних текстова и драматизацију добре литературе, за то да на сценама буду и Стерија и Нушић, и Аца Поповић, домаћи и светски класици, рађени са амбицијом, са добром, свежом идејом и необичним инсценацијама, инспиративним за данашње време.

Гордана Ђурђевић Димић живи за сцену и на сцени готово 40 година. Непрестано са љубављу и заносом ствара за публику која јој узвраћа љубављу и поштовањем. Сваки пут је изнова потпуно предана новом изазову и својој професији, јер глума је њен избор, без које не може.

Оливера Милошевић
Оливера Милошевић

аутор и уредник Оливера Милошевић

сниматељ Драгослав Бојковић

монтажа Јаков Пејов

режија Милица Митровић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи