Читај ми!

Декодирање науке - Метаболички синдром

Метаболички синдром представља групу карактеристика, које подразумевају повећан ризик од добијања дијабетеса тип 2, атеросклерозе и кардиоваскуларних болести. Особа са метаболичким синдромом је гојазна, има висок крвни притисак, повишен ниво шећера у крви и високе триглицериде. Aко се метаболички синдром не лечи дуже време, може доћи до развоја озбиљних и хроничних обољења.

Прва група су болести атеросклерозе које иначе представљају касне компликације дијабетеса, као што су ангина пекторис или инфаркт, целеброваскуларни шлог и промене крвних судова доњих екстремитета, који могу да воде до гангренозних проблема.

Друга група су болести сексуалне дисфункције и стерилитет и код мушкараца и код жена. Kод гојазних жена долази до појачаног лучења мушких хормона, повишеног крвог притиска и често гликорегулације, повећане маљавости, нередовних менструалних циклуса, што последично може да доведе до отежаног зачећа и стерилитета. Стомачна гојазност која је главна одлика метаболичког синдрома представља ризик и за мушкарце, јер се у том масном ткиву губи тестостерон и претвара у женски хормон естроген.

Третман метаболичког синдрома подразумева регулацију свих каракеристика које га одликују. Неопходно је регулисати кардиоваскуларне факторе ризика, крвни притисак и холестерол, уврстити физичку активност у свакодневицу и регулисати телесну тежину. Препорука је и прелазак на медитерански начин исхране, који због намирница које су заступљене има изузетно благотворно дејство на организам.

Гледајући емисију сазнајте шта је преметаболички синдром и како нам стомачић код деце открива склоност ка метаболичком синдрому? Зашто стомачна гојазност може бити одговорна за депресију код адолесцената и младих? Kако хроничан стрес може да изазове појаву метаболичког синдрома? На који начин су полицистични јајници и акне повезани са метаболичким синдромом? У емисији нам на тему метаболичког синдрома говори ендокринолог Проф. др Весна Димитријевић Срећковић, Клиника за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма КЦС.

Уредник емисије: Александра Даничић
Новинар: Драгана Даничић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи