Читај ми!

Декодирање науке - КСАФА систем

Имајући у виду да су говор и језик најсложенија психофизиолошка функција људског организма и да су не само средство споразумевања, већ и сазнавања, холистички приступ је императив у њиховом изучавању.

Враћајући се у историјат истраживања Института за експерименталну фонетику и патологију говора у емисији проучавамо КСАФА систем (Kостићева селективна аудиторна филтерска амплификација) апарати различитих типова, који су од оснивања ИЕФПГ-а, према концепцијама проф. Ђорђа Kостића, развијени.

Од краја осамдесетих година, Kостић уводи нове концептуалне промене у конструкцији KСАФА апарата које се искључиво базирају на аудио-лингвистичким принципима развоја слуха, говора и језика. У том циљу елиминише све визуелне и тактилне елементе који су до тада представљали допунске елементе апаратуре.

Проф. Kостић са сарадницима Института ради на развоју нових методолошких процедура и обезбеђује коришћење KСАФА апаратуре од пренаталног периода до одраслог доба, као и на усклађивању стандардне апаратуре ултразвука и нових дефинисаних генератора звука, који је резултирао развојем пренаталног слушног скрининга по методи Совиљ–Љубић. Потом тим истраживача развија систем отоакустичке емисије – апаратуру за рану дијагностику оштећења слуха деце у другом-трећем дану по рођењу.

KСАФА систем представља интегрални приступ у хабилитацији и рехабилитацији деце са оштећењем слуха и деце са поремећајима говора, а ефикасност је потврђена у дугогодишњој практичној примени. Под KСАФА системом подразумева се ранa детекцијa, ранa дијагностикa, превенцијa хабилитацијa и рехабилитацијa различитих патолошких облика вербалне комуникације без обзира на етиологију.

Рана примена овог система омогућава да 90 одсто деце која имају оштећени слух, без обзира на квалитет и квантитет слушног оштећења, развије говор и језик и укључи се у редован образовни систем

Уредник емисије: Александра Даничић

Новинар: Драгана Даничић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи