Читај ми!

Некада давно – Српске народне бајке: Кршење забрана

"Дај ми воде", рече непознати човек окован у буре. У следећи мах он проби окове и излети из њих. Је ли он човек? Каква је његова природа? Је ли смртан? Зашто се у нашој бајци зове Баш Челик? Зашто не смемо улазити у забрањену собу? Каква је симболика забрана и кршења забрана у бајкама? Због чега их јунаци крше и са чиме се тако суочавају?

Кроз ова питања у другој епизоди серије "Некада давно - Српске народне бајке" - "Кршење забрана", воде нас академски стручњаци: проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић, проф. др Жарко Требјешанин, проф. др Љубинко Раденковић и проф. др Јеленка Пандуровић.

Нове, фасцинантне анимиране илустрације "Баш Челика" приређује Вукашин Гајић, а искусни Алекса Гајић и даље нас прати уводним илустрацијама и анимацијама кроз серију. Део сцена је доиграван и сниман у Ресавској пећини, а део у Лагумима Карађорђеве улице у Београду.

Коришћени су и цртежи чувеног Ђорђа Лобачева, а својим илустрацијама другу епизоду серије обогаћује и Бранко Ђукић. Сликарка и психолошкиња, Ања Кононенко ствара од зрнаца песка нове симболичке нестварне песковите облике.

Сценариста, редитељ и уредник серије је Валентина Делић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво