четвртак, 27.03.2025, 20:01 -> 11:10
Јестива историја: Сиреви
Како је настао сир? Који сир највише волите? Знате ли од чега се праве меки сиреви? Зашто се сир не сме избацити из исхране? Сиреви – безброј задовољстава.

Историја сира дуга је око седам хиљада година. Према легенди, заслуга за његов настанак приписује се арапским номадима. Један од њих је сасвим случајно открио сир и основну рецептуру његовог настанка. Сир се као намирница помиње у списима сумерске цивилизације. Са развојем грнчарства, посуде разних облика биле су прилично доступне и погодне за чување сирева. Прву стручну књигу о преради млека написао је Аристотел. Стари Грци су користили млеко и сир не само за исхрану већ су их приносили на дар боговима. У античко доба на римским пијацама могли су се наћи сиреви различитих укуса и тврдоће. Служени су на трпезама више класе, а веће римске куће су чак имале посебну кухињу у којој се искључиво правио сир. Пошто су развили технику димљења и додавања нових арома сиревима, Римљани су своје знање полако ширили империјом упознајући и друге народе у освајаним провинцијама са технологијом добијања сира. Сир је храна популарна широм света. Иако постоје различите врста сирева, једна од најважнијих ствари коју треба имати у виду када се говори о сиру у свакодневној исхрани јесте висок садржај калорија. Али то не значи да га треба избегавати по сваку цену, јер има бројна својства корисна за здравље. Наравно, ако изаберете праву врсту сира и конзумирате га умерено.
Коментари