Добро је, добро је знати: О хиропрактици

У овој емисији серијала Добро је, добро је знати… доносимо резултате научних истраживања о ефектима музике на срце и крвне судове. Овај научни рад је одавно награђен на Европском конгресу кардиолага и данас на основу тих доказаних научних чињеница, у пракси нашег госта свакодневно се бележе бенефити кванититаивне музикотерапије у кардиогији. Гост емисије је професор доктор Предраг Митровић, специјалиста интерне медицине, кардиолог.

Запослен је на одељењу Ургентне кардиологије у Ургентном центру и Клиници за кардиологију Универзитетског клиничког центра Србије од 1994. године, сада као директор Интерне медицине и начелник Пост-коронарног одељења и Ургентне кардиологије у Ургентном центру и Клиници за кардиологију УКЦС. У настави је од 2000. године на Катедри Интерне медицине Медицинског факултета Универзитета у Београду, а од 2021. године је у звању редовног професора.

Након завршене средње школе, определио се за Медицински факултет по узору на свог оца и старију сестру. Данас каже да медицину посебно воли због тога што некоме директно може помоћи и истиче да је тај осећај импозантан! Због широког опуса докторових интересовања, јавило се питање – да ли постоји одређени звук који помаже пацијентима у медицинском погледу…

Проф. др Предраг М. Митровић је био стипендиста владе Сједињених Америчких Држава за докторске студије из области генетике. Магистрирао је из области кардиологије на Медицинском факултету Универзитета у Беогрду, на тему примене вештачке интелигенције у области кардиологије, а 2006. године је докторирао такође из области кардиологије на Медицинском факултету Универзитета у Беогрду, на тему акутног инфаркта миокарда код оперисаних болесника. Сертификован је као европски кардиолог од стране Европског удружења кардиолога и професионални члан је Америчког удружења за срце. Члан је Радне групе за инвазивну дијагностику и Радне групе за ехокардиографију, као и Радне групе за срчану инсуфицијенцију Европског удружења кардиолога. Такође је и члан Медитеранског удружења кардиолога и кардиохирурга. Редован је члан научних и организационих одбора симпозијума, конгреса и научних скупова кардиолога Србије. Оснивач је и председник Београдског кардиолошког клуба, оснивач је и уредник међународног кардиолошког часописа и председник Удружења коронарних јединица Србије. Добитник је многих награда и признања.

Још 1991. добио је награду "Професор Слободан Крајиновић“ Медицинског факултета Универзитета у Београду, за најбољи научно-истраживачки рад из епидемиологије. Затим 1995. добитник је друге награде Међународног удружења епидемиолога за научно-истраживачки рад.1998. добио је неколико признања од Међународног библиографског центра из Кембриџа због великог броја објављених публикација из области медицинских наука. Добитник је и признања Српског лекарског друштва за изузетан допринос на пољу кардиологије. До сада је објавио више од 900 научно-истраживачких радова и одржао више десетина предавања по позиву у земљи и иностранству.

Од 1992. године бави се лечењем и праћењем болесника са хируршком реваскуларизацијом миокарда, а од 2002. године интензивно се бави проучавањем примене музике у лечењу код болесника са болестима срца.

Добитник је Признања “Златна значка” Културно-просветне заједнице Србије. Члан је Удружења књижевника Србије и носилац многих активности удружења. Године 2006. објавио је свој први роман "Сан ургентне ноћи“ а 2009. други роман "Не свиђа ми се да ти буде пријатно“. У међувремену, 2007. изадао је књигу "Мали лексикон бола“ и пре шест година 2018. објавио је свој трећи роман а 2020. године објављен му је четврти роман "Пун пансион“ који прати музички компакт-диск са музиком из књиге коју је сам компоновао и одсвирао.

Професер др Предраг М. Митровић је члан Удружења музичара џеза, рока и забавне музике, добитник је Повеље Удружења музичара џеза, рока и забавне музике за допринос развоју музичког стваралаштва и интерпретације. Члан је Светског удружења за музикотерапију, као и Интернационалног удружења за музику и медицину. Добитник је награда Европског удружења кардиолога за примену музике у лечењу кардиоваскуларних болести 2009. године. Објавио је издање ауторске уметничке музике под називом “Класика Дендија” као и ауторски џез албум “48 минута на Косанчићевом венцу”. Оба издања су компонована и снимљена по стандарду “Здрава музика” квантитативне музикотерапије. 2010. године је био суоснивач прве ревије уметничке музике у нашој земљи и на Балкану, под називом "Музика Класика“, која је намењена љубитељима уметничке музике и музичким професионалцима. До сада је објављено 42 броја ревије “Музика Класика”.

Од 1978. године активно се бави алтернативном музиком (најчешће област алтернативног попа). Аутор је и коаутор великог броја песама из ове области и седам званична издања. До сада је одржао преко 400 концерата у земљи и иностранству и имао око 350 наступа у медијима. Од 1986. године бави се хорским певањем. До сада је певао у Певачком друштву "Мокрањац“, "Првом београдском певачком друштву“, као и у хору "Браћа Барух“ и "Бранко Крсмановић-Обилић“. Учесник је преко 140 међународних турнеја и концерата, као и великог броја домаћих наступа. Од 2000. године је и члан хора и студија за духовну музику "Мелоди“.

Професору доктору Предрагу Митровићу додељена је награда за трајни допринос култури и уметности града Београда, "Златни беочуг.“. Истиче велику част и захвалност према комисији и свим људима који се баве уметношћу, културом и науком, а који су препознали његов вишедеценијски труд, који је сад у мају 2024. године и крунисан овом наградом!


 

 

 

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару