Фантастична планета: Издржљивост

У последњој епизоди Фантастичне планете која истражује где су лимити издржљивости људског тела, гледаоци ће упознати малобројни номадски народ Мокен који живи на мору између Мијанмара и Тајланда.

Живот у и на води променио је њихов организам тако да они могу да проведу и до десет минута под водом након само једног удаха. Такође, њихове очи под водом не виде мутно као било које друге људске, већ потпуно бистро, што им помаже да лове рибу и љускаре од којих живе.

Мокени највећи део живота живе на чамцу, на којем се рађају, живе и умиру. Ипак, након цунамија из 2004. који је десетковао њихову популацију, Мокени почињу да граде прве колибе са бетонском основом на малецним острвима у Андаманском мору.

Након далеког истока, Владимир Банић путује у Израел где Фантастична планета добија ретку прилику да снима женску борбену јединицу израелске војске где сазнају колико су дуги маршеви девојака и колико килограма опреме носе са собом, али и како са сваком новом вежбом проналазе границу сопствене издржљивости.

Банић затим разговара са Ран Накашом, инструктором Крав Маге и боксерским шампионом, који је помоћу ове две вештине обучава израелске специјалце. Накаш објашњава Банићу какве је невероватне ствари приметио и код своји полазника, али и на сопственом телу.


На крају, за Фантастичну планету говори некадашњи командос израелске војске који је у Јом-Кипурском рату заробљен. У свом емотивном интервјуу поверава Банићу како су му изгледали дани које је провео у заробљеништву у Египту.


На крају, Банић сезону Фантастичне планете завршава у Словенији. Тамо покушава да сазна какаве везе има човечија рибица са људском врстом и да ли можемо у медицини или фармацији да искористимо знања о њеном геному који је чак 150 пута компликованији од нашег. Како то биће живи и до 150 година, а може да гладује и целих десет.


После Постојнске јаме, Банић иде у висине, код акробата из групе Дункинг Девилс. Они не само што морају да познају границе свог већ да добро буду упознати са простором и кинетиком сваког другог тела у својој групи.

На крају, границе људске издржљивости и тога како стрес може да утиче на човека, Банић сазнаје од човека који се цео живот бавио једном од најтежих дисциплина - политиком. Он је био посланик, председник скупштине, премијер и председник у два мандата. Неко коме је бављење овим послом узело здравље, али дало прилику да оствари своју највишу амбиицију - да води државу. Борут Пахор, сада пензионер, прича колико је тешко бити "на оној страни гласачког листића".

Директори фотографије: Борислав Ристовић, Марко Ковачевић, Марко Бајжељ, Дамјан Бањац

Монтажа: Драган Красић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару