Од плуга до дигиталне фарме: Традиција

Видећете како се захваљујући вештини, стрпљењу и мајсторском умећу многих генерација људи овог краја праве пеглана кобасица и пиротски качкаваљ. Начин припреме пиротског качкаваља налази се на листи нематерјалног културног наслеђа Србије а сам производ има ознаку географског порекла.

Водимо вас на фарму породице Пејћићи чији су потомци остали на селу и наставили да гаје стоку. Одлука најмлађег члана породице да се после школовања на пољопривредном факултету врати у село била је пресудна за будућност фарме.

На Старој планини обишли смо газдинство Иванов чија је мисија очување аутохтоних раса. Осим великог стада каракачанских оваца ту је и крдо од педесетак балканских магараца.

Из Пирота одлазимо у Лесковац да видимо како се прави лесковачки ајвар који је поред ознаке географског порекла стекао и славу српског бренда широм света.

За крај смо оставили црвено село односно Доњу Локошницу где успева аутохтона сорта зачинске паприке чије се семе чува и користи вековима.

Уредник и сценариста Алексндра Шарковић
Редитељ и избор музике Бранислава Стефановић
Монтажер Ксенија Савићевић
Извршни продуцент Светлана Бандић; Продуцент серије Драгана Богдановић
Сниматељи: Никола Ђуровић, Бранко Пелиновић, Хаџи Владан Мијаиловић и Гојко Деспотовић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње