среда, 19. јун 2024, 21:30
Од плуга до дигиталне фарме: Традиција
Видећете како се захваљујући вештини, стрпљењу и мајсторском умећу многих генерација људи овог краја праве пеглана кобасица и пиротски качкаваљ. Начин припреме пиротског качкаваља налази се на листи нематерјалног културног наслеђа Србије а сам производ има ознаку географског порекла.
Водимо вас на фарму породице Пејћићи чији су потомци остали на селу и наставили да гаје стоку. Одлука најмлађег члана породице да се после школовања на пољопривредном факултету врати у село била је пресудна за будућност фарме.
На Старој планини обишли смо газдинство Иванов чија је мисија очување аутохтоних раса. Осим великог стада каракачанских оваца ту је и крдо од педесетак балканских магараца.
Из Пирота одлазимо у Лесковац да видимо како се прави лесковачки ајвар који је поред ознаке географског порекла стекао и славу српског бренда широм света.
За крај смо оставили црвено село односно Доњу Локошницу где успева аутохтона сорта зачинске паприке чије се семе чува и користи вековима.
Уредник и сценариста Алексндра Шарковић
Редитељ и избор музике Бранислава Стефановић
Монтажер Ксенија Савићевић
Извршни продуцент Светлана Бандић; Продуцент серије Драгана Богдановић
Сниматељи: Никола Ђуровић, Бранко Пелиновић, Хаџи Владан Мијаиловић и Гојко Деспотовић
Коментари